3/27/2014

Zupa meksykańska z kiełbasą

Zupa meksykańska z kiełbasą

Składniki:
* 2 litry bulionu
* 0,5 kg pieczarek
* czerwona papryka
* 3 cebule
* 35 dag wędzonej kiełbasy
* puszka czerwonej fasoli
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz, słodka papryka
* łyżka mąki do zagęszczenia
Sposób przygotowania: Bulion zagotować. Dodać podsmażone na patelni pieczarki pokrojone w plastry. Paprykę kroimy na cienkie paseczki, cebulę w kostkę a kiełbasę w półplasterki. Wszystko podsmażamy na patelni i również dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy fasolę i koncentrat pomidorowy. Zupę zaciągamy mąką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Źródło: przepis rodzinny


3/26/2014

Fasolówka na słodko-kwaśno

Fasolówka na słodko-kwaśno

Składniki:
* 30 dag namoczonej dzień wcześniej fasoli "Piękny Jaś
* 2,5 l. wody
* 3 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
*  pęczek włoszczyzny
* 30 dag wędzonej kiełbasy
* 4 duże ziemniaki
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżki octu
* 2 łyżki cukru
*sól, pieprz
* majeranek
Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy startą na tarce włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotujemy tak długo, aż fasola będzie już prawie miękka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach dokładamy podsmażoną na patelni pokrojoną w półplasterki kiełbasę, cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zabielamy śmietaną. Dodajemy ocet i cukier. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Źródło: przepis rodzinny


3/26/2014

Ryba w zielonym pesto

Ryba w zielonym pesto

Składniki:
*70 dag filetów z dowolnej ryby, np.dorsz
* 2 średnie pomidory
* 15 dag tartej mozarelli
*sól, biały pieprz
* oliwa do wysmarowania naczynia
Pesto:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki płatków migdałów
* 2 ząbki czosnku
* pęczek natki pietruszki
* 10 listków świeżej bazylii
* 2 łyżki tartej mozzarelli
Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy, jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. W naczyniu układamy na przemian filety z ryby i pomidory. Składniki pesto miksujemy za pomocą blendera. Sosem pokrywamy rybę. Całość posypujemy mozzarellą. Danie pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Źródło: przepis własny


3/26/2014

Pieczarkowa z serkiem topionym i tymiankiem
Składniki:
* 2 litry bulionu (może być z kostki, np. bulion grzybowy)
* włoszczyzna
* 0,5 kg pieczarek
* 1 cebula
* 3 serki topione po 100 g.
* 2 łyżki tymianku
* 2 łyżki maggie w płynie
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:  Włoszczyznę ścieramy na tarce, dodajemy do bulionu. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dokładamy do zupy. Serki topione rozdrabniamy. Gotujemy w zupie do czasu aż się rozpuszczą. Doprawiamy maggie, tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę najlepiej podawać z makaronem.
Źródło: przepis własny


3/26/2014

Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa

Składniki:
* 2 litry bulionu (np. rosołu)
* 2 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* włoszczyzna
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 25 dag wędzonego boczku
* 5 średniej wielkości ziemniaków
* 2 łyżki śmietany
*sól, pieprz
* majeranek
Zacierki:
* 2 jajka
* 20 dag mąki
* szczypta soli
Sposób przygotowania: Bulion zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotować przez ok. 20 min. W tym czasie cebulę i boczek pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Dodać do zupy. Ze składników na zacierki zagnieść ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kluseczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do dania. Po 5 minutach dodać kluseczki. Gotować jeszcze jakieś 10 minut. Zupę zabielić śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem

3/19/2014

Leczo z cukinią i oregano

Leczo z cukinią i oregano

Składniki:
4 kg pomidorów,
1,50 kg kolorowej papryki,
2 kg cukinii,
0,80 dag cebuli,
4 łyżki oleju,
5 łyżek oregano,
2 łyżki chilli,
2 łyżki soli.
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki. Pozbywamy się ich twardych części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w średniej długości paski a cukinię w większą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po 5 minutach dorzucamy cukinię, po następnych 2 minutach dokładamy paprykę. Smażymy wszystko przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory, chilli, sól i oregano. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do czasu aż pomidory się rozpadną ok. 30 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut
.

3/19/2014

Słodko-kwaśne buraczki z cebulą i czosnkiem
Składniki:
3 kg buraków,
2,5 szklanki cukru,
2 szklanki octu,
2 łyżki soli,
10 ziaren pieprzu,
5 liści laurowych,
6 goździków,
4 duże cebule,
12 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania: Buraczki gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, lub w półplasterki. Przygotowujemy zalewę. Czosnek kroimy na cienki plasterki, cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki zalewy wraz z 5 szklankami wody zagotowujemy. Buraki zalewamy zalewą i zostawiamy na min. 6 godzin, żeby smaki się przegryzły. Warzywa wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut.

3/19/2014

Ketchupowe żeberka z brzoskwinią

Ketchupowe żeberka z brzoskwinią

Składniki:
1,5 kg żeberek,
sól, pieprz,
1 duża cebula,
puszka brzoskwiń,
10 łyżek ketchupu,
10 łyżek zalewy z brzoskwiń,
łyżka tymianku,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na tłuszczu pozostałym od żeberek do czasu aż zmięknie. Wykładamy na żeberka. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dodajemy do żeberek. Ketchup mieszamy z zalewą pozostałą od brzoskwiń. Żeberka polewamy powstałym sosem. Posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godziny.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Zupa z cukinii z ketchupem

Zupa z cukinii z ketchupem

Składniki:
1,5 l. bulionu,
25 dag kiełbasy podwawelskiej,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
50 dag cukinii,
1 zielona papryka,
1 czerwona papryka,
5 dag ryżu,
7 łyżek ostrego ketchupu,
2 łyżki suszonego lubczyku,
łyżeczka słodkiej papryki,
sól, pieprz,
 tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni przez ok. 5 minut. Dodać Pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażać tak długo aż warzywa zmiękną. Przełożyć do garnka. Cukinię wraz ze skórką, pokroić w kostkę, obie papryki w paseczki. Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną. Dołożyć do garnka. Zalać 1,5 l, buliony (może być z kostki). Zagotować. Dodać 5 dag ryżu. Gotować ok. 10 minut. Dodać ketchup, lubczyk i słodką paprykę. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

Składniki:
1 kg czerwonej papryki,
1 zielona papryka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3 średniej wielkości ziemniaki,
35 dag marchwi,
puszka kukurydzy,
1 litr bulionu
3 łyżki sosu słodko-kwaśnego,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki śmietany 18%,
łyżka ziół prowansalskich,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:Bulion litrem zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (1 sztukę odkładamy), ziemniaki, marchew. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Jedną zieloną, jedną czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Do dania dodać także odsączoną kukurydzę z puszki. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodać sos słodko-kwaśny, słodką paprykę, śmietanę, zioła prowansalskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Zagotować.

Źródło: przepis własny

3/19/2014

Pomidorówka na bogato

Pomidorówka na bogato


Składniki:
2 ćwiartki kurczaka,
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
3 marchewki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
skórka starta z jednej cytryny,
łyżka masła,
1,5 czerwonej papryki,
750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka cukru,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować ok. 30 min. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa i rozdrobnione pomidory z puszki. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Krem z cukinii z fetą

Krem z cukinii z fetą

Składniki:
1,5 kg cukinii,
3 ząbki czosnku,
3 cebule,
1 duża zielona papryka,
1 litr bulionu,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki śmietany 12%,
sól, pieprz,
10 dag fety,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż zmięknie. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni aż cebula zmięknie. Dorzucamy do cukinii. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną. Krem podajemy z pokrojoną w kostkę fetą.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Cukinia z kuskusem i tuńczykiem

Cukinia z kuskusem i tuńczykiem
Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy),
  • pół szklanki kaszy kuskus,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • słoik suszonych pomidorów,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz
  • kulka mozzarelli (125g).
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C. ok 30 minut.

Źródło: przepis własny

3/19/2014

Cukiniowe placuszki z fetą

10
Cukiniowe placuszki z fetą

Składniki:
30 dag cukinii,
30 dag mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
pół szklanki mleka,
2 ząbki czosnku,
20 dag fety,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Mleko miksujemy z żółtkami, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Dodajemy pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy masę na gorący tłuszcz, formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Zapiekanka z mielonym i cukinią

Zapiekanka z mielonym i cukinią

Składniki:
1,5 szklanki ryżu,
1 kg mielonego,
1 cukinia,
1 duża zielona papryka,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
3 jajka,
szklanka bulionu
200 ml śmietany kremówki,
2 kulki mozarelli (każda po 125 g),
 łyżka tymianku,
 łyżka oregano,
sól, pieprz,
tłuszcz do wysmarowania naczynia,
tłuszcz do smażenia,
2 łyżki tartej bułki.
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wysypujemy równomiernie ryż. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy  bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą polewamy zapiekankę. Mozzarellę ścieramy na tarce. Posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Źródło: przepis własny

3/19/2014

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

Składniki: 
50 dag piersi z kurczaka,
1,5 szklanki ryżu,
puszka brzoskwiń,
2 czerwone papryki,
1 duża cebula;
marynata do kurczaka:
2 łyżki przyprawy do kurczaka,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z połowy cytryny,
2 jajka;
sos: 5 łyżek majonezu,
5 łyżek soku z brzoskwiń,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
3 płaskie łyżki tymianku,
 sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Sałatka z kabanosem

Sałatka z kabanosem

Składniki:
35 dag kabanosów,
1 czerwona papryka,
słoik ogórków konserwowych,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
25 dag. żółtego sera.;
sos: 5 łyżek majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki pikantnego ketchupu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i czosnkiem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy ze składnikami sałatki

3/19/2014

Potrawka ze szpinakiem

Potrawka ze szpinakiem

Składniki:
1 kg ziemniaków,
puszka groszku,
1 ostra papryczka chilli,
2 puszki mleka kokosowego,
25 dag szpinaku,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu (może być z kostki),
płaska łyżka brązowego cukru,
płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej,
łyżeczka cynamonu,
sól i pieprz do smaku.
 Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Powinny być lekko twarde. Cebulę, papryczkę chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_groszek_ziemniaki_szpinak/przepis.html z moimi zmianami

3/19/2014

Pierożki z patelni

Pierożki z patelni

Składniki:
2 szklanki mąki,
4 łyżki masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
łyżeczka kurkumy,
kilka łyżek ciepłej wody,
2 duże ziemniaki,
pół puszki groszku konserwowego,
3 ząbki czosnku,
łyżka przyprawy garam masala,
tłuszcz do smażenia.
Sos „Tysiąca wysp”
3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne;
Sos majonezowy
3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry.
Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy w osobnych naczyniach. Pierożki podajemy razem z sosami.

3/19/2014

Czekoladowiec z porzeczkami

Czekoladowiec z porzeczkami

Składniki:
biszkopt: tabliczka gorzkiej czekolady,
szklanka mleka,
2 szklanki mąki,
szklanka kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
1 i ½ szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
2 jajka,
½ szklanki oleju,
szklanka kwaśnej śmietany 12% .
masa kokosowa: 2 szklanki mleka,
opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru,
20 dag masła,
2 łyżki cukru pudru,
10 dag wiórek kokosowych.
Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe.
Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę Jajka ubijamy mikserem na jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy śmietanę i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone mleko z czekoladą, miksujemy. Wsypujemy sypkie składniki, łączymy za pomocą miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 38x25. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozpuszczamy proszek budyniowy i 2 łyżki cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy mieszankę budyniową, chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Porzeczki wykładamy na masę kokosową, zalewamy tężejącą galaretką.

3/19/2014

Karkówka w majonezie

Karkówka w majonezie
Składniki:
4 plastry karkówki,
4 duże pieczarki,
1 cebula,
sól, pieprz,
1 ząbek czosnku,
4 łyżki majonezu,
4 łyżki śmietany 18%.
Sposób przygotowania:  Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni. Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem majonezowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut.

3/19/2014

Pieczarki w occie

Pieczarki w occie

Składniki:
50 dag pieczarek,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
 ½ szklanki mleka,
sól, pieprz,
łyżeczka słodkiej papryki,
4 łyżki oleju,
olej do smażenia.
Zalewa: 1,5 l. wody,
szklanka octu,
3 łyżki cukru,
2 łyżki soli,
2 duże cebule,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe.
Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy. Większe sztuki przekrawamy na pół. Jajka, mąkę i mleko i olej miksujemy tak długo aż ciasto stanie się gładkie. Dodajemy słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka. Składniki zalewy razem z cebulą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy pieczarki.

3/19/2014

Sałatka niemiecka

Sałatka niemiecka

Składniki:
pół pora,
słoik papryki konserwowej,
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
25 dag kiełbasy żywieckiej,
natka pietruszki.
sos: 2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę, paprykę w podłużne paseczki a pora w półtalarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy ze składnikami sałatki.

3/19/2014

Racuszki z kabanosem i chilli

Racuszki z kabanosem i chilli

Składniki:
1,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki kefiru,
2 jajka,
½ cebuli,
szczypta sody oczyszczonej,
10 dag kabanosów,
1 papryczka chili,
10 dag żółtego sera,
płaska łyżka soli,
płaska łyżka pieprzu.
Sos: 2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku;
2 łyżki natki pietruszki do posypania, olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Do miski wlewamy kefir. Dodajemy jajka i za pomocą widelca mieszamy je z kefirem. Dodajemy sodę i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mąkę. Kabanosy kroimy w plasterki, papryczkę w drobną kostkę a ser ucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim jeszcze ciepłe placuszki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

3/19/2014

Szparagowa z zacierkami

Szparagowa z zacierkami
Składniki:
 2 ćwiartki kurczaka,
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 średnie marchewki,
skórka z 1 cytryny,
pęczek szparagów,
1 łyżka gałki muszkatołowej,
1 łyżka imbiru,
1 płaska łyżka cukru,
3 łyżki posiekanego koperku,
3 łyżki śmietany 18%.
zacierki: 1 jajko, 15 dag mąki.
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Cytrynę pozbawiamy skórki ucierając ją na tarce. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebule i skórkę cytryny. Czekamy aż cebula się zeszkli często mieszając. Dolewamy 1,5 l. wody. Wkładamy ćwiartki z kurczaka, utartą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy mięso i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso kroimy na mniejsze kawałki i też dodajemy do zupy. W miseczce mieszamy jajko z mąką za pomocą widelca. Powstałe zacierki delikatnie wrzucamy do zupy. Dodajemy gałkę, imbir, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i koperek. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.

3/19/2014

Pomidorki z ricottą i zielonym pesto

Pomidorki z ricottą i zielonym pesto

Składniki:
12 pomidorków koktajlowych,
12 zielonych oliwek,
2 łyżki serka ricotta,
2 łyżki zielonego pesto,
bazylia do dekoracji.
Sposób przygotowania: Pomidorki ścinamy delikatnie z jednej strony, żeby się nie przewracały na talerzu i ładnie stały. Następnie ucinamy wierzch na wysokości 2/3 pomidorków. Wydrążamy nożem środek, pozbywając się miąższu ze środka. W miseczce mieszamy ricottę z pesto. Masą nadziewamy pomidorki. Na wierzch każdego kładziemy oliwkę. Ozdabiamy listkami bazylii.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami


Składniki:
Biszkopt: 4 jajka,
szklanka cukru,
½ szklanki mąki,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 płaskie łyżki kakao;
Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa,
20 dag masła,
0,5 kg suszonych śliwek,
szklanka wódki,
10 dag gorzkiej czekolady;
Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%;
2 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru.
Czekolada gorzka 10 dag.
Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy na 24 h. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby śliwki ładnie wchłonęły alkohol. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce.

3/19/2014

Truskawkowiec z migdałami

Truskawkowiec z migdałami

Składniki:
Biszkopt: 5 jajek,
szklanka cukru,
½ szklanki mąki,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa truskawkowa- 1 kg truskawek,
szklanka cukru,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe bez cukru;
Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny;
10 dag płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:  Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy. Truskawki gotujemy tak długo aż staną się miękkie. Rozgniatamy je na jednolitą masę. Dodajemy sypkie galaretki, mieszamy. Budyń rozprowadzamy w ½ szklanki wody, wlewamy do masy. Masę gotujemy tak długo aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, żeby masa wystygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę truskawkową, śmietanę. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Klopsiki w sosie curry

Klopsiki w sosie curry

Składniki:
50 dag mięsa mielonego,
2 duże cebule,
1 por,
garść rodzynek,
1 jajko,
1 bułka,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
0,5 l. bulionu warzywnego,
2 łyżki curry,
 łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:  Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Przekładamy je do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż zmięknie i również dodajemy do mięsa. Por kroimy w półtalarki, podsmażamy na patelni, dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy bulionem, dodajemy curry, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak sos jest za rzadki zagęszczamy łyżką mąki.
Źródło: przepis własny

3/19/2014

Sałatka z pierożkami i gorgonzolą

Sałatka z pierożkami i gorgonzolą

Składniki:
25 dag pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem,
4 pomidory,
1 ogórek wężowy,
1 czerwona papryka,
pół główki sałaty lodowej,
10 dag czarnych oliwek,
pół puszki kukurydzy,
125 g gorgonzol,
natka pietruszki;
Sos: 5 łyżek majonezu,
5 łyżek śmietany,
2 łyżki octu winnego,
3 łyżki musztardy sarepskiej,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy na kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Pomidory kroimy w dużą kostkę a gorgonzolę w drobniutką. Oliwki przekrawamy na pół. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu. Składniki sosu mieszamy w małej miseczce. Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem.
Źródło: przepis własny
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger