4/30/2014

Zupa z kurczakiem z curry

Zupa z kurczakiem z curry

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* 20 dag zielonego groszku (u mnie mrożony)
* 1,5 l. bulionu
* 1 zielona papryka
* 1 cebula
* pół szklanki ryżu
* łyżka mąki
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżki curry
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy ryż i groszek. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy przyprawą curry. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną.

4/30/2014

Żeberka w porach i pomidorach

Żeberka w porach i pomidorach

Składniki:
* 1 kg żeberek
* 5 średnich pomidorów
* 1 por
* 0,75 l. bulionu
* 3 kromki chleba
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Żeberka posolić, popieprzyć. Posmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka. Por pokroić w piórka. Podsmażyć do czasu aż zmięknie. Dołożyć do mięsa. Do garnka dołożyć pomidory pokrojone w kostkę. Całość zalać bulionem. Dodać pokruszone kromki chleba. Dusić pod przykryciem ok. 1 h. Jak trzeba doprawić solą i pieprzem.
Źródło: przepis rodzinny

4/30/2014

Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej

Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* 0,5 kg pieczarek
* śmietana 18% (330g)
* szklanka bulionu
* 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej
* 5 łyżek musztardy
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy je do kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej.
Źródło: przepis rodzinny

4/30/2014

Ryba na czerwono z brzoskwinią

Ryba na czerwono z brzoskwinią

Składniki:
* 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj
* puszka brzoskwiń
* 5 łyżek koncentratu pomidorowego
* 3 małe cebule
* sól, pieprz
* mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:  Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni C.
Źródło: przepis rodzinny

4/30/2014

Kolorowa zupa z żółtego sera

Kolorowa zupa z żółtego sera

Składniki:
* 2 szklanki mleka
* 2 szklanki bulionu
* 50 dag wędzonej kiełbasy
* 50 dag żółtego sera
* 2 średnie cebule
* pół czerwonej papryki
* puszka kukurydzy
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* tłuszcz do smażenia
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Wędlinę i warzywa podsmażamy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Mleko i bulion wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy podsmażoną kiełbasę, warzywa i kukurydzę. Gotujemy około 10 min. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Źródło: przepis własny

4/13/2014

Ryba na sposób chiński

Ryba na sposób chiński
Składniki:

* 50 dag filetów z ryby np. mintaj
* sól, pieprz
* panierka: mąka, jajko, tarta bułka
* tłuszcz do smażenia
* 1 marchew
* kawałek selera
* 1 cebula
* pół czerwonej papryki
sos:
* 3 łyżki ketchupu
* łyżka sosu sojowego
* łyżka białego octu winnego
* łyżeczka cukru
* 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut.

Źródło: przepis własny




4/13/2014

Sałatka z suszonymi pomidorami i salami

Sałatka z suszonymi pomidorami i salami
Składniki:
* 30 dag makaronu
* słoik suszonych pomidorów
* 10 dag salami
* 10 dag żółtego sera
* 1 średnia cebula
* 10 dag czarnych oliwek
sos:
* 8 łyżek zalewy z pomidorów
* łyżka oregano
* łyżka ziół prowansalskich
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory, salami, żółty ser kroimy w podłużne paseczki. Cebulę kroimy w piórka a oliwki przekrawamy na pół. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy.
Źródło: przepis własny




4/13/2014

Sałatka zacierkowa z porem

Sałatka zacierkowa z porem

Składniki:
* 1 por
* puszka kukurydzy
* 25 dag szynki
* 2 pęczki natki pietruszki
* majonez
* sól, pieprz
Zacierki:
* 40 dag mąki
* 4 jajka
* szczypta soli
Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy  ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.  Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło: przepis własny



4/13/2014

Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym

Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym

Składniki:
* 65 dag szynki
* 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)
* 2 cebule
* 3 ziela angielskie
* 2 liście laurowe
* szklanka bulionu
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 5 ogórków konserwowych
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu aż zmiękną. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 min.
Źródło: przepis własny

4/13/2014

Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski

Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski


Składniki:
* 4 plastry szynki
* sól, pieprz
* 1 duża cebula
* 5 pomidorów
* 5 ogórków konserwowych
* szklanka bulionu
* tłuszcz do smażenia
Marynata:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki sosu sojowego
* łyżka oregano
* łyżka tymianku
* łyżka miodu
* sok z 1 pomarańczy
* 2 ząbki czosnku
* łyżeczka ostrej musztardy
Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Wkładamy do niej mięso. Marynujemy min. 1 h. Wyciągam plastry mięsa z marynaty i krótko obsmażamy po każdej ze stron. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu ok. 1 h.





4/13/2014

Karkówka z porem w ketchupie i majonezie
Składniki:
* 5 plastrów karkówki
* 5 plastrów żółtego sera
* 5 łyżek majonezu
* 5 łyżek ketchupu
* 1 por
* 1 duża cebula
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Karkówkę rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy z wierzchu ketchupem. Na mięso kładziemy pokrojony w półplasterki por. Przykrywamy żółtym serem. Całość smarujemy majonezem. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Pieczemy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok. 1 h).


4/13/2014

Zapiekanka z kiełbasą, porem i sosem z serków topionych

Zapiekanka z kiełbasą, porem i sosem z serków topionych


Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 1 por
* 50 dag kiełbasy np. podwawelska 
* 50 dag śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
* 2 serki topione po 10 dag
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach dodajemy pokrojony w półplasterki por. Smażymy do czasu aż por zmięknie. Śmietanę podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki serki. Gotujemy do czasu aż serki się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwę ziemniaków, kiełbasę z porem. Całość zalewamy śmietaną z serkami. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło: przepis własny


















Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger