7/29/2014

Zupa z kalarepy z piersią z kurczaka

Zupa z kalarepy z piersią z kurczaka

Składniki:
  • 2 kalarepy
  • 3 marchewki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 garście makaronu (u mnie nitki)
  • 200 ml mleka
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • koperek
Sposób przygotowania: Piersi zalewamy 2,5 l bulionu. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Mięso wyjmujemy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i kalarepę. Po 10 minutach dodajemy makaron. Następnie po 10 min. dodajemy kurczaka i mleko wymieszane z łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Źródło: Beata Woźniak "Bądź fit"

7/29/2014

Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami

Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami
Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 35 dag pieczarek
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 40 dag kiszonych ogórków
  • 2 łyżki śmietany do zabielenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypiorek
Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: przepis własny

7/23/2014

Czekoladowiec z truskawkami

Czekoladowiec z truskawkami

Składniki:
Biszkopt:
* szklanka mleka
* tabliczka gorzkiej czekolady
* 2szklanki mąki
* 1 szklanka kakao
* 1łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 * 2 jajka
* 1 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* szklanka kwaśnej śmietany
Masa truskawkowa:
* 1 kg truskawek
* szklanka cukru
* 2 galaretki truskawkowe
* 2 budynie śmietankowe
Ponadto:
* 0,5 l śmietany 30%
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżki cukru pudru
* 16 dag kakaowych ciastek
Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki i 2 budynie rozdrobnione w 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Wylewamy na upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.
Źródło: przepis własny

https://www.facebook.com/mikser.kulinarny/photos/a.172770936119870.45274.114750858588545/980245345372421/?type=1&theater


7/01/2014

Kurczak z ryżem na pomidorowo

Kurczak z ryżem na pomidorowo
Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* przyprawa do kurczaka
* 2 szklanki ryżu
* 1 duża cebula
zalewa:
* szklanka przecieru pomidorowego
* 2 szklanki bulonu
* pół kostki masła
* 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* słodka papryka
* sól, pieprz
* łyżka cukru
* łyżka przyprawy uniwersalnej
 Sposób przygotowania: Składniki zalewy zagotowujemy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Surowy ryż wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch wykładamy kurczaka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C ok. 1 h.
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger