8/29/2014

Kurczak pod marchewkową pierzynką

Kurczak pod marchewkową pierzynką

Składniki:
* podwójna pierś z kurczaka
* przyprawa do kurczaka
* 2 duże marchewki
* 1 cebula
* ok125 g żółtego sera
* 4 łyżki majonezu
* 4 łyżki gęstej śmietany
* płaska łyżka curry
* oliwa do wysmarowania blaszki
Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstały 4 kotlety. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach. cebulę drobno siekamy. Mięso wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wykładamy na nie warzywa. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy curry. Wykładamy na warzywa. Posypujemy startym na tarce na grubych oczkach żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem w temp. ok 180 stopni C ok. 45 minut.



8/29/2014

Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem

Papryka faszerowana ryżem      i kurczakiem

Składniki:
* 2 czerwone papryki
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* pół szklanki ryżu
* pół cebuli
* 1 jajko
* pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz
* tarta mozarella (ok. 100 g)
* oliwa do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni.


8/29/2014

Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem

Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem

Składniki:
* 1 średnia cukinia
* 1 duży pomidor
* 1 ogórek
* twarożek puszysty śmietankowy (250 g)
* 3 ząbki czosnku
* pęczek koperku
* 1 jajko
* sól, pieprz
* mozarella (125 g)
Sposób przyrządzenia: Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Pomidora, ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z twarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy cukinie. Cukinie wykładamy na blaszkę lekko wysmarowaną oliwą z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Wykładamy na cukinię pokrojoną w plastry mozarellę. Zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się zrumieni.

8/07/2014

Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą

Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  •  szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 200 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
 Kruszonka:

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą.W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej i jajka.Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Blachę o wymiarach 26x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).

8/04/2014

Rabarbarowiec z pianką

Rabarbarowiec z pianką

Składniki:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 25 dag masła
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
* 1/2 szklanki oleju
* 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Masło pokroić w kostkę. Z mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (min.30 min.).Blaszkę ( 26x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 st. C około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlewać olej, miksując do połączenia. Na ciasto, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, ułożyć pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w 190 st. C 40 minut.
Źródło: http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/05/Kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-budyniowa-pianka.html

8/04/2014

Żytni placek z rabarbarem i twarogiem

Żytni placek z rabarbarem i twarogiem
Składniki:
* 3 jajka
* 2,5 szklanki mąki żytniej
* 1 szklanka maślanki
* 1/2 szklanki oleju
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1szklanka brązowego cukru
* 2 kostki twarogu po 25dag
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania: Jajka, maślankę, olej miksujemy za pomocą  miksera. Dodajemy cukier a następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (26x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną.Wykładamy łyżką na ciasto. Posypujemy rabarbarem. Pieczemy w180 stopniach C. ok.45 minut.
Źródło: przepis własny






Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger