9/11/2014

Krem z kabaczka i pomidorów

Krem z kabaczka i pomidorów

Składniki:
* 1 średni kabaczek
* 6 pomidorów
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 0,5 l bulionu
* pół cytryny
* łyżka cukru
* słodka papryka, sól, pieprz
* 3 łyżki suszonej bazylii
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki . Miąższ z kabaczka i pomidory kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni. Gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy resztę warzyw. Dusimy aż warzywa zmiękną. Do gotującego się bulionu dodajemy warzywa z patelni. Chwilę gotujemy. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Danie podajemy posypane suszoną bazylią.

Źródło: przepis własny

9/11/2014

Kurczak w sosie cebulowym z tymiankiem

Kurczak w sosie cebulowym z tymiankiem

Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* sól, pieprz
* 1 duża cebula
* 25 dag pieczarek
* szklanka kremówki
* zupa cebulowa w proszku
* 1 jajko
* płaska łyżka tymianku
* tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy  tak długo aż pieczarki odparują nadmiar wody. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno kurczaka, pieczarki z cebulą. Zupę cebulową w proszku mieszamy z kremówką i surowym jajkiem i tymiankiem. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut w 180 stopniach C.

9/08/2014

Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki:
* 40 dag fasolki szparagowej
* 25 dag żółtego sera
* słoik papryki konserwowej
* 6 ogórków konserwowych
* 2 cebule
* 3 kwaśne jabłka
* 2 pęczki szczypiorku
* 5 łyżek ketchupu
* 5 łyżek majonezu
* 2 łyżki zalewy z ogórków
* sól, pieprz

Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ser,paprykę, ogórki, cebulę i jabłka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Majonez, ketchup mieszamy z wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Źródło:  "173 specjały Siostry Anastazji"

9/08/2014

Sałatka z kalafiorem i oliwkami

Sałatka z kalafiorem i oliwkami

Składniki:
* 1 mały kalafior
* 1 słoik oliwek ciemnych
* 1 słoik marynowanych pieczarek
* 4 jajka
* 6 dużych ogórków kiszonych
* 3 duże pomidory
* pęczek natki pietruszki
* 5 łyżek majonezu
* 5 łyżek ketchupu
* pieprz, sól
Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy.  Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory w kostkę. Ketchup mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Polewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"- z moimi zmianami

9/01/2014

Kurczak w porach z ananasem

Kurczak w porach z ananasem

Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* przyprawa do drobiu
* pół dużego pora
* pół puszki ananasa
* 5 łyżek ketchupu
* 5 łyżek majonezu
* 5 łyżek soku z ananasa
Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę.  Ketchup mieszamy z majonezem. Dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy na to mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło: przepis własny

9/01/2014

Sałatka "Zielono mi"

Sałatka "Zielono mi"

Składniki:
* sałata lodowa
* zielona papryka
* żółta papryka
* puszka kukurydzy
* oliwki zielone (150 g)
* ogórek wężowy
* 2 pęczki szczypiorku
* słoiczek cebulki konserwowej
* sos sałatkowy (najlepiej grecki)
Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Polewamy sosem tuż przed podaniem na stół.
Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"- z moimi zmianami
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger