12/30/2014

Pierniki

Pierniki

Zapraszam Was do spróbowania najlepszych pierników jakie w życiu jadłam. Moje poszukiwania idealnych pierniczków nie trwały długo. Kiedy trafiłam na pierniki aganiok, wiedziałam, że będzie to strzał w 10-tkę. Przepełnione bakaliami, i jeszcze z samodzielnie robioną przyprawą do pierników. Idealne! Nie nadają się jednak do wieszania na choinkę. W czasie pieczenia tracą kształt i są zbyt miękkie. Jeśli chcecie wykonać pierniczki w celu przyozdobienia świątecznego drzewka to polecam ten przepis.

12/08/2014

Pomarańczowiec z piernikami

11
Pomarańczowiec z piernikami

Składniki
Miodowe  placki:
* 25 dag masła
* 4 jajka
* 1/4 szklanki miodu
* 1/4 szklanki esencji z herbaty
* 2 szklanki mąki
* 10 dag cukru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 przyprawa do piernika
Masa pomarańczowa:
* kostka masła
* 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
* 2 szklanki soku pomarańczowego
* 1 galaretka pomarańczowa
Masa śmietanowa:
* 0,5 l. śmietany kremówki 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
* 13 dag masła
* 5 łyżek cukru pudru
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki wody
* 1 łyżka żelatyny
* 5 łyżek gęstej śmietany

* 40 dag pierników w czekoladzie

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut.
Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kiśle rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę.
Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i masło (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę.
Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.
Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję.

Źródło: przepis własny

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger