7/30/2015

Bakłażany faszerowane pomidorami

Bakłażany faszerowane pomidorami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia i do wysmarowania formy
  • sól, cukier

Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki zostawiając miąższ. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i pomidory. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy ok. 15 minut. Przygotowanym farszem napełniamy bakłażanowe łódeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C. Gdy to konieczne w trakcie pieczenia podlewamy wodą.

Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."

7/27/2015

Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie

Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie
Składniki:
* 2 piersi z gęsi
* 3 łyżki miodu
* 3 ząbki czosnku
* sok z połowy cytryny
* 1 seler
* szklanka bulionu
* 3 łyżki powideł śliwkowych
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce. Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Gorący bulion mieszamy z powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 2-3 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem.

Ilość porcji: 4
Koszt przygotowania: ok. 50 zł
Czas przygotowania: ok. 4 h.

7/27/2015

Makaron alla carbonara

Makaron alla carbonara

Składniki:
* 50 dag makaronu (np. rurki)
* 20 dag boczku
* szklanka śmietany kremówki
* 15 dag żółtego sera
* 3 żółtka
* sól, pieprz
* natka pietruszki
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na chrupko. Podsmażone mięso zalewamy kremówką. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Ściągamy z ognia i szybko mieszamy z serem startym na grubych oczkach  i żółtkami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt wykonania: ok. 15 zł

Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."


7/24/2015

Cukinia faszerowana indykiem

Cukinia faszerowana indykiem

Składniki:
* 3 średnie cukinie
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 50 dag mielonego mięsa z indyka
* woreczek ugotowanego ryżu (użyłam brązowego)
* mały koncentrat pomidorowy
* pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz, słodka papryka
* oliwa do smażenia
Sposób przygotowania: Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki, miąższ kroimy. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. 

Ilość porcji: 6
czas wykonania; ok. 1 h
koszt wykonania: ok. 15 zł

7/24/2015

Lekka kalafiorowa

Lekka kalafiorowa


Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 2 średnie cebule
* 2 duże marchewki
* 3 duże ziemniaki
* średni kalafior
* szklanka mleka
* sól, pieprz
* oliwa do smażenia
* pęczek koperku
Sposób przygotowania: Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

Ilość porcji-6-8
Koszt wykonania: ok. 15 zł.
Czas: 45 minut

Źródło: "Bądź fit" Beata Woźniak



Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger