9/18/2015

Jabłkowa karkówka w Coca-Coli

Jabłkowa karkówka w Coca-Coli
Składniki:
·         5 plastrów karkówki
·         1 duża cebula
·         2 jabłka (koniecznie kwaśne)
·         2 łyżki majeranku
·         szklanka Coca-Coli
·         3 łyżki oliwy z oliwek
       marynata:
·         4 łyżeczki musztardy sarepskiej
·         płaska łyżeczka słodkiej papryki
·         łyżka sosu sojowego
·         2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
·         szczypta soli
·         szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy     w niej mięso z każdej strony. Cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majerankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka z cebula, karkówkę. Ostatnią warstwą powinny być jabłka z cebulą. Coca-Colę mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy mięso. Zapiekamy pod przykryciem w temp. 180 stopni C ok. 1 h.

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 12 zł
Czas przygotowania: 1,20h.

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Jesienne Superfoods

9/18/2015

Zupa na mleku kokosowym

Zupa na mleku kokosowym
Składniki:
·         podwójna pierś z kurczaka
·         25 dag pieczarek
·         4 ząbki czosnku
·         1 czerwona papryka
·         szklanka groszku (może być mrożony)
·         pół kapusty pekińskiej
·         2 litry bulionu
·         puszka mleka kokosowego (400 ml)
·         sól, pieprz
·         tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Piersi solimy, pieprzymy     i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. 


Ilość porcji: 4-6
Koszt wykonania:  ok. 15 zł

Czas przygotowania: 1 h

Źródło: przepis własny

9/09/2015

Krem pomidorowy z cukinią

Krem pomidorowy z cukinią

Składniki:
·         8 pomidorów
·         2 średnie cukinie
·         2 cytryny (skórka)
·         sok wyciśnięty z połowy cytryny
·         3 ząbki czosnku
·         2 szklanki bulionu
·         sól, pieprz
·         łyżka masła
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem  i obieramy ze skórki. Bierzemy 2 cytryny i ścieramy skórkę na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę i czosnek podsmażamy na maśle aż zaczną uwalniać aromat. Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. 


Ilość porcji: 4-6
Koszt wykonania: ok. 10 zł
Czas wykonania: ok. 1h

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Wegetariański obiad V

9/09/2015

Karkówka z pomidorami

Karkówka z pomidorami
Składniki:
·         5 plastrów karkówki
·         5 łyżek ketchupu
·         2 cebule
·         1 czerwona papryka
·         25 dag pieczarek
·         2 pomidory
·         sól, pieprz
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki i pomidory w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na wierzch kładziemy kolejno cebulę, pieczarki, paprykę i plastry pomidora. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 210 stopni C. ok. 1 h. Podajemy  z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 15 zł
Czas wykonania: 1,20 h

Źródło: przepis od znajomej



9/08/2015

Żeberka z jabłkami

Żeberka z jabłkami
Składniki:
·         1,5 kg żeberek wieprzowych
·         4 jabłka
·         2 szklanki śmietany kremówki
·         2 szklanki bulionu
·         2 garście rodzynek
·         2 łyżki majeranku
 mąka do obtoczenia mięsa
·         sól, pieprz
·         przyprawa  korzenna
·         tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:  Żeberka nacieramy solą, pieprzem i  przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
·        
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania:  1,30h
Koszt wykonania:  ok. 22 zł

Źródło: "Claudia"
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger