11/23/2015

Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

 Składniki:
  • 2 dynie makaronowe lub piżmowe
  • garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
  • 1 duża czerwona cebula
  • słoik zielonych oliwek
  • słoik suszonych pomidorów
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag tartej mozarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól ziołowa RAFEX
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
sos:
  • 6 łyżek zalewy z pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  •  łyżeczka ziół prowansalskich
  •  łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 porcje. Za pomocą łyżki wydrążamy środki. Solimy i pieprzymy. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 25 zł

11/23/2015

Wafelkowe ciasto z kokosem i żurawiną

Wafelkowe ciasto z kokosem i żurawiną
Składniki:
  • kostka masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 40 dag wafelków (najlepiej śmietankowych)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 10 dag suszonej żurawiny
Sposób przygotowania: Wafelki za pomocą noża kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem do czasu aż składniki się połączą. Powoli dodajemy jajka, cały czas ubijamy. Dokładamy wiórki kokosowe, żurawinę i wafelki. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 45 minut.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 12
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

11/23/2015

Pałki w papryce i pomidorach

Pałki w papryce i pomidorach

Składniki:
  • 4 pałki kurczaka
  • przyprawa do kurczaka bez soli RAFEX
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 10 zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia
      Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pałki kurczaka obsypujemy obficie przyprawą do kurczaka. Rumienimy na tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dokładamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy do kurczaka. Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dokładamy przekrojone na połówki oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 12 zł

11/17/2015

Gruszkowa zapiekanka z bułkami

Gruszkowa zapiekanka z bułkami
 Składniki:

  • 8 gruszek
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżeczek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 dag żurawiny
  • 8 bułek (najlepiej kajzerek)
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:  Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut.  Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski.  Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Mieszamy. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod przez ok. 30 minut. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru. Wykładamy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,10 h

Koszt wykonania: ok. 20 zł

11/13/2015

Obiadowa surówka z porem, gruszką i zielonym ogórkiem

Obiadowa surówka z porem, gruszką i zielonym ogórkiem
 Składniki:

  • 1 duży por
  • 2 gruszki
  • 1 wężowy ogórek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz 

      Sposób przygotowania: Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
      
       Źródło: przepis własny
   
      Ilość: 5
Koszt wykonania: ok. 10 zł
Czas przygotowana: 20 min.

11/13/2015

Karkówka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej

Karkówka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej
 Składniki:

  • 5 plastrów karkówki,
  • 6 łyżek (czubatych) dżemu brzoskwiniowego
  • 10 łyżeczek musztardy francuskiej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  C na ok. 30 minut.         W tym czasie przygotowujemy marynatę. Dżem mieszamy z musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy mięso (po pół godziny) i smarujemy marynatą z każdej strony. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

ilość: 5
koszt wykonania: ok. 20 zł
czas przygotowana: 1h

11/13/2015

Surówka obiadowa z porem i jabłkiem

Surówka obiadowa z porem i jabłkiem
 Składniki:

  • 1 duży por
  •  2 kwaśne jabłka
  •  4 średnie pomidory
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  •  2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Jabłka kroimy i pomidory kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"

Ilość porcji: 5
koszt wykonania:  ok. 6 zł
czas przygotowania:  ok. 20 min.

11/13/2015

Kwaśnica z wędzoną kiełbasą

Kwaśnica z wędzoną kiełbasą
Składniki:

  • 50 dag żeberek,
  • 50 dag kiszonej kapusty,
  • 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej,
  • 2 marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 liści laurowych,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość  gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Dokładamy ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut.  Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła.

Źródło: przepis rodzinny

Ilość porcji: 6
koszt wykonania:  ok. 20 zł
czas przygotowania:  ok. 1,30 h.

11/10/2015

CZAS NA ZROBIENIE CIASTA DO PIERNIKÓW

CZAS NA ZROBIENIE CIASTA DO PIERNIKÓW

Przepis na najwspanialnsze pierniki na świecie znajdziecie tutaj: Pierniki bakaliowe
Tak... to już czas, żeby zrobić ciasto. Piernikowe ciasto wkładamy do naczynia i przykrywamy lnianą ściereczką. Trzymamy do 1-2 dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Wtedy bierzemy się za pieczenie ciastek. Pierniki przyrządzone według tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie i delikatne. 

11/06/2015

Testowanie produktów "Dr Gerard"

Testowanie produktów "Dr Gerard"
Zostałam zaproszona do testowania słodkości firmy "Dr Gerard". Było to możliwe dzięki stronie "Streetcom".
#DrGerard#Więcejrazem






Paczka zawierała słodkości takie jak:
  • "PryncyPałki" classic
  • "PryncyPałki" kokos
  • "Pryncytorcik"
  • "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe
  • "Maltikeksy" jogurtowe
  • "Rurki waflowe" zebra
  • "Pasja" kokosowa
  • "Kremisie" w mlecznej czekoladzie
  • "witAM" śliwki, mleko
Ciastkami częstowałam rodzinę, znajomych i koleżanki z pracy. Przy rankingu brałam pod uwagę opinie swoją i znajomych.
I "PryncyPałki" kokos- bezapelacyjne wśród znajomych. Ja osobiście wolę "Pasję". Znajomi zachwycali się kruchością i delikatnością tych ciastek
II "Pasja"- zdecydowanie najbardziej znane ciastka. Dostępne na wagę. Wykrywa smak kokosowy. 
III "Pryncypałki" classic- bardzo znane i przez wszystkich lubiane. Kruche i delikatne.
III Pryncytorcik- "coś konkretnego w sam raz do kawy"
IV "Kremisie"- faworyt wśród dzieci. Herbatnik, krem i czekolada. To chyba małe misiaki uwielbiają najbardziej. 
V "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe- tu było różnie z opiniami. Jedni się zachwycali, inni narzekali na zbyt dużo aromatów. Mi bardzo przypadły do gustu. Ciastko, konkretne, zjem kilka i mam dość:)
VI "Rurki waflowe"- tych nie jadłam. Konsumowali rodzice. Mamie smakowały, tata mówił że bez szału-  rzecz gustu
VII "Maltikeksy" jogurtowe- rzecz gustu. Mi smakowały, niektórym nie. Zbyt mało słodkie, lub kwaśne. Chwaliły osoby, które wolą lekkie słodycze.
VIII- "vitAM"- dla wielu osób zbyt mało słodkie. Dla osób na diecie jak znalazł. Idealna przekąska dla osób dbających o zdrowie i lubiących zjeść coś zdrowego. 

Podsumowując słodycze "Dr Gerard" są w większości przez ludzi znane i lubiane. Jest ich bardzo duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Są kojarzone z dobrą marką i nie wiedzieć czemu z wysoką ceną. Dużo znajomych określa je jako słodycze "z górnej półki". Mam nadzieję, że będę miała przyjemność testowania takich pyszności jeszcze nie jeden raz. 

11/02/2015

Kanapki z pająkami

Kanapki z pająkami

Składniki:
  • chleb tostowy
  • twarożek 40 dag
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • słoiczek czerwonego pesto
  • czarne oliwki
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania: Twaróg łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy odrobiną cukru. Składamy po 3 kromki chleba. Za pomocy noża usuwamy po bokach skórki. Smarujemy kromki tak, żeby po złożeniu powstały warstwy: chleb, twaróg, pesto, chleb, twaróg, pesto, chleb, twaróg. Po złożeniu przekrawamy kanapki wzdłuż na pół. Czarne oliwki przekrawamy na pół, żeby powstały korpusy pająków. Nóżki wycinamy też z oliwek. Oczka robimy z pesto nałożonego za pomocą wykałaczki. Wierzch kanapek ozdabiamy dodatkowo natką pietruszki.

Ilość porcji: 15
koszt wykonania:  ok. 15 zł
Czas wykonania: 1h

11/02/2015

Straszne ciasto na Halloween

Straszne ciasto na Halloween
Składniki:
biszkopt czekoladowy:

  • pół szklanki mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół szklanki ciemnego kakao
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  •  pół szklanki cukru
  •  ¼ szklanki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
biszkopt szpinakowy
  • 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach)
  • niecała szklanka cukru
  •  2 jajka
  •  pół szklanki oleju
  • szklanka mąki krupczatki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa twarogowa:
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • śnieżka
  •  2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby

Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut.
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką.
Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak żeby powstały 4 blaty. W blaszce układamy kolejno: biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy (pokruszony). Ozdabiamy żelkami w kształcie gałek ocznych. Schładzamy w lodówce.

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 minut
Koszt wykonania:  ok. 25 zł

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger