12/29/2015

Musztardowe śledzie z goździkami

Musztardowe śledzie z goździkami
Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 kawałków marynowanej papryki
  • 1 duża cebula
sos:
  • 2 musztardy delikatesowe
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 8 goździków
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy goździki. Śledzie zalewamy sosem. Schładzamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.

źródło: przepis z internetu

Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 30 minut
Koszt wykonania: ok. 25 zł

12/29/2015

Marynowane śledzie z papryką

Marynowane śledzie z papryką
Składniki:

  • 1 kg śledzi marynowanych
  • słoik papryki marynowanej
  • 2 duże cebule
  • 10 dag rodzynek
  • 5 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i cukrem. Układamy warstwami śledzie, warzywa do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Chłodzimy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.
źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 0,30h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

12/29/2015

Świąteczne pierożki

Świąteczne pierożki
Składniki:
ciasto:

  • 75 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
farsz: 
  • 50 dag mielonego
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
ponadto:
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 45 pierożków
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 15 zł

12/29/2015

Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami
Składniki:

  • 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg)
  • 50 dag pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Płaty karpia lekko solimy  z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

źródło: przepis od znajomej

Ilość porcji: 4
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

12/29/2015

Świąteczna ryba po grecku z warzywami

Świąteczna ryba po grecku z warzywami
Składniki:
ryba:

  • 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
  • sól, pieprz
  • mąka, jajka i tarta bułka do panierowania
warzywa:
  • 50 dag marchwi
  • 50 dag pietruszki
  • 50 dag selera
  • 4-5 dużych cebul
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek ketchupu
  • sól, pieprz, cukier
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia wykładamy warstwę warzyw. Przykrywamy rybą. Powtarzamy do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być warstwa warzyw. Przed podaniem zapiekamy w piekarniku.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1,30h
Koszt wykonania:ok. 45 zł


12/29/2015

Świąteczna sałatka z kurczakiem i rodzynkami

Świąteczna sałatka z kurczakiem i rodzynkami
Składniki:

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasolki
  • seler cięty w słoiku
  • słoik marynowanych pieczarek
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Seler rozdrabniamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy. Łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce do czasu aż smaki się przegryzą. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

12/23/2015

Leśne naleśniki z mąki gryczanej

Leśne naleśniki z mąki gryczanej
Składniki:

ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
farsz:
  • 50 dag łopatki albo karkówki
  • 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc)
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • przyprawa zbójnicka RAFEX
ponadto:
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki
  • starty na tarce żółty ser do posypania
Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8 naleśników
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Czas wykonania: 1 h

12/22/2015

Pomarańczowe naleśniki

Pomarańczowe naleśniki
Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika)
  • 3 łyżki masła
  • tłuszcz do smażenia
Farsz:
  • 2 kostki twarogu (25 dag)
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 10 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8 szt
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

12/21/2015

Czekoladowiec z masa cytrynową

Czekoladowiec z masa cytrynową
Biszkopt (blaszka 38x25):

  • szklanka mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolada
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka kwaśnej śmietany

Masa cytrynowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • sok z cytryny ( 3 szt.)
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • galaretka cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt.  Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt wykonania: ok. 35 zł

12/10/2015

Bakaliowy pomarańczowiec

Bakaliowy pomarańczowiec
Składniki (blaszka 25x34):
ciasto kruche:

  • 40 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
dodatki do ciasta jasnego
  • słoik powideł śliwkowych
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
masa budyniowa

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru
masa pomarańczowa:

  • kostka masła
  • 2 kisiele pomarańczowe
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
ponadto:
  • 20 dag biszkoptów 
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń.
Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.
Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty.
Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas wykonania: ok 1,30h
Koszt wykonania: ok. 40 zł

12/09/2015

Miodowiec z masą jabłkową i kokosową

Miodowiec z masą jabłkową i kokosową
Składniki:
kruche ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
masa jabłkowa: 
  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka pomarańczowa
masa kokosowa:
  • 1/2 l mleka
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki do posypania

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

12/07/2015

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką
Składniki:
  • 50 dag grochu
  • 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc)
  • 50 dag wędzonej kiełbasy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  •  tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy do grochu.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy groch się ugotuje wyciągami ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy kiełbasę z warzywami i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas wykonania: 1h

Koszt wykonania:  ok. 25 zł

12/04/2015

Placek miodowy z masą jabłkową- konkurs

Placek miodowy z masą jabłkową- konkurs
Przepis zgłaszam do konkursu "Z wypiekami jej do twarzy". Mam nadzieję, że zdjęcie spełnia warunki: jest słodko, śmiesznie i z wypiekami do twarzy ( na twarzy i się znalazły). 

http://owsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html

kruche ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki sody oczysczonej
masa jabłkowa: 
  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka pomarańczowa
masa z kaszy manny:
  • 1/2 l mleka
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki do posypania
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami.
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger