1/29/2016

Zapiekanka hawajska

Zapiekanka hawajska
 Składniki:

  • 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki)
  • 15 dag szynki (w plastrach)
  • 15 dag żółtego sera (w plastrach)
  • puszka ananasów
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 330 g kremówki
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca.  Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. 

Ilość porcji: 4
Czas wykonania ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

1/28/2016

Ryba na słodko-kwaśno

Ryba na słodko-kwaśno
Składniki:

  • 1 kg ryby np. morszczuk
  • przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem)
  • słoik ogórków konserwowych
  • słoik papryki konserwowej
  • 3 duże cebule
  • tłuszcz do smażenia
Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ketchupu
  • mały koncentrat pomidorowy
  • szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. 

źródło: przepis od znajomej

Ilość porcji: 6-8
Czas wykonania: 1,30h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

1/25/2016

Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym

Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym
Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 25 dag wędzonej kiełbasy
  • 4 buraki
  • 1 duża cebula
  • 5-6 kiszonych ogórków
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • przyprawa bostońska do mięs RAFEX
  • sól, pieprz
  • ocet
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso i cebulę smażymy na tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Podajemy z pieczywem jako samodzielne danie lub z ulubiona kaszą.


Ilość porcji: 5
Czas wykonania: ok. 1,30 h
Koszt wykonania: ok. 25 zł

1/22/2016

Potrawka z fasolki konserwowej

Potrawka z fasolki konserwowej
Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • słoik suszonych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy 50 dag
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • płaska łyżka tymianku 
  • płaska łyżka oregano
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki a oliwki w plasterki. Do cebuli dokładamy fasole, pomidory. Zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy zioła i oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt przygotowania: 15 zł

1/22/2016

Zupa zimowa

Zupa zimowa
Składniki:

  • mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka)
  • 30 dag pieczarek
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • płaska łyżka tymianku 
  • płaska łyżka oregano
  • sól, pieprz, cukier
  • śmietana do zabielenia
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy na maśle do miękkości. Dokładamy do zupy. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. 

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger