2/29/2016

Sezamowiec

Sezamowiec
Składniki:

ciasto kruche:

  • 60 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sodu oczyszczonej
masa sezamowa:

  • 45 dag sezamu
  • 6 łyżek miodu
  • 30 dag masło
  • 3/4 szklanki cukru
masa kokosowa:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
masa budyniowa:

  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 35 dag masła
  • 3 budynie śmietankowe
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag wiórków kokosowych
ponadto:
  • polewa czekoladowa
Sposób przygotowania: 
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta.
Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 30 minut. W taki sam sposób pieczemy drugi placek. Przy trzecim placku natomiast dodatkowo robimy masę kokosową. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy z kokosem. Wykładamy na placem posmarowany masą sezamową. Pieczemy przez pół godziny w 160 stopniach C. Z mleka odlewamy pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy budynie i mąkę. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń. Masę studzimy. Następnie za pomocą miksera ucieramy z masłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części.
Przełożenie ciasta:
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem i masą kokosową
Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: ok. 2,30h
Koszt przygotowania: ok. 40 zł





2/29/2016

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA
Witam na moim blogu. Dziękuję, że tu zajrzałeś. Prowadzę go niedługo, ale ciągle zdobywam nowe umiejętności i chcę to robić coraz lepiej. Nigdy nie lubiłam gotować. Jak miałam w domu przygotować jakiś posiłek była to dla mnie największa kara. Wszystko się zmieniło, gdy "poszłam na swoje". Wtedy zaczęłam eksperymentować. Pokochałam gotowanie....  z każdym dniem kocham to robić coraz bardziej.

Jestem chętna to podjęcia współpracy z firmami z branży kulinarnej. Podejmę się przygotowania potraw z wykorzystaniem danego produktu. Przygotuję danie na zlecenie. W zamian oferuję reklamę na blogu i fanpagu bloga.
Przy gotowaniu wypróbuję akcesoria kuchenne i gadżety. Chętnie też zaprezentuje moje dania na pięknej zastawie.
Podejmę się przeprowadzenia konkursu kulinarnego.
Jako, że kocham też czytać książki i lubię łączyć obie te pasje chętnie napiszę recenzję książki kulinarnej.
Prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię? Chętnie zajrzę i napiszę szczerą, rzetelną opinię.

Masz inny pomysł na współpracę? Zapraszam.
barwis1984@gmail.com

Dotychczas współpracowałam z:

Przepisy z wykorzystaniem produktów:

Podgląd
http://pobitegarybarbary.blogspot.com/search/label/TESTOWANIE
http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2015/10/rafex-testowanie-produktow.html

Przykładowe przepisy z produktem:
leśne naleśniki
leśna karkówka
zupa gyros

Przykładowy przepis z produktem:




2/26/2016

Pałki drobiowe z bananem

Pałki drobiowe z bananem
Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 banany 
  • przyprawa do drobiu RAFEX
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz, cukier 
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Udka obficie posypujemy przyprawą. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rozdrobnione pomidory (razem z sokiem). Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę banany. Zalewamy mięso. Przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1,15 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

2/23/2016

Pałki po kurpiowsku

Pałki po kurpiowsku
Składniki:

  • 6 pałek kurczaka
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu)
  • łyżka mąki
  • 25 dag wędzonego boczku
  • słoik marynowanej cebulki
  • 2 cebule
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka estragonu
  • 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
  • kieliszek białego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy na patelni na złoty kolor po czym przekładamy do garnka. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na tym samym tłuszczu do czasu aż cebula się zeszkli a boczek ładnie zrumieni. Dodajemy grzyby. Chwilę jeszcze przesmażamy. Dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut). Dolewamy wino wymieszane z mąką. Dosypujemy zioła, dokładamy cebulkę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,15h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

2/22/2016

Cytrynowa ryba w winie

Cytrynowa ryba w winie
Składniki:

  • 80 dag dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki porwanej na kawałki bazylii
  • 2 cytryny
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki tartej bułki
  • cukier
  • sól
  • pieprz cytrynowy RAFEX
Sposób przygotowania:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Wino mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę cukru. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy rybę. Zalewamy przygotowaną mieszanką. Pozostałą cytrynę kroimy w półplasterki. Wkładamy między kawałki ryby. Orzechy drobno siekamy. Czosnek przeciskamy za pomocą praski. Orzechy mieszamy z bułką, czosnkiem, ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy danie. Obkładamy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 1h
Koszt wykonania: ok. 35 zł

2/22/2016

Schab curry w winie

Schab curry w winie
Składniki:

  • ok. 70 dag schabu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz. 
Sposób przygotowania: Schab dzielimy na porcje (ok. 5). Solimy i pieprzymy z każdej strony. Olej rozgrzewamy na patelni. Wkładamy schab. Mięso rumienimy na złoto. Przekładamy do garnka. Wkładamy pokrojoną w półplasterki cytrynę. Posypujemy curry. Zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie     ( u mnie ok 45 minut). Danie najlepiej podawać z ryżem.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

2/19/2016

Szpinakowy truskawkowiec

12
Szpinakowy truskawkowiec
Składniki:
ciasto

  • 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki zwykłej
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa truskawkowa

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 kg mrożonych truskawek
masa śmietanowa

  • 0,5 l. śmietany kremówki 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania: Jaja za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy.
Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową.
Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki.


źródło: przepis własny

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

2/18/2016

Testowanie "Activi"

Testowanie "Activi"
 Miałam przyjemność testowania jogurtów naturalnych "Activia". Wszystko dzięki stronie streetcom. Do testu wybrano mnie po raz drugi. Wcześniej testowałam produkty "Dr Gerard". Do wypróbowania miałam jogurty o smakach brzoskwiniowym, śliwkowym, truskawkowym i malinowym. Nie mogę zdać relacji, który smak cieszył się najlepszym powodzeniem, ponieważ dostałam dużo jogurtów brzoskwiniowych, a np. malinowych miałam tylko 2 sztuki. Mi osobiście bardzo smakowała "suszona śliwka". Najwięcej znajomych otrzymało jogurt brzoskwiniowy. Produkt bardzo przypadł znajomym do gustu. Wersji na jego konsumowanie było kilka. Jedni mieszali smaki ze sobą, inni woleli najpierw zjeść jogurt naturalny, potem wsad owocowy, jeszcze inni nakładali sobie trochę jogurtu i trochę owoców. Wszystkim bardzo podobała się konsystencja jogurtu. Nie był ani za rzadki, ani za gęsty. Komentarze co do produktu były jak najbardziej pozytywne. Jedyny minus na który wskazywano to cena, która zdecydowania odstrasza. Sama zrobiłam rozeznanie  w marketach jak to wygląda. Faktycznie cena nie należy do niskich. Ale spotkałam się też z promocjami typu drugie opakowanie 50% taniej. Jak tylko to zobaczyłam pobiegłam zrobić zakupy... znajomi z tego co mi wiadomo też:)
#idealnepolaczenie #nowaactivia #zdrowieiprzyjemnosc

2/16/2016

Pieczarkowa potrawka

Pieczarkowa potrawka
Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 60 dag wędzonej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • szklanka groszku ( u mnie mrożony)
  • 7-8 kiszonych ogórków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Gdy wędlina się ładnie zrumieni dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i startą na tarce marchew. Smażymy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do dania. Dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Jak trzeba podlewamy trochę wodą (można użyć wody z ogórków). Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Można dodać wodę z ogórków dla uzyskania kwaśniejszego smaku.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

2/15/2016

Sałatka na sposób meksykański

Sałatka na sposób meksykański
Składniki:

  • 2 wędzone udka 
  • pół kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżeczka przyprawy chili con carne
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sitku. Kapustę siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Majonez mieszamy z ketchupem. Dodajemy przyprawę chili con carne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 0,30h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

2/12/2016

Parówki z serem w boczku

Parówki z serem w boczku
Składniki:

  • 12 parówek
  • 12 plastrów boczku 
  • 25 dag żółtego sera
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • łyżka tymianku
  • 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania: Parówki pozbawiamy osłonek. Nacinamy wzdłóż, nie docinając do końca (jak bułki na hot-dogi. Żółty ser kroimy w grubsze paski. Nadziewamy parówki. Owijamy boczkiem. Spinamy wykałaczkami. Naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy parówki. Posypujemy papryką i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.

Ilość porcji: 12
Koszt wykonania: ok. 15 zł
Czas wykonania: 45 minut

2/11/2016

Panierowane żeberka

Panierowane żeberka
Składniki:

  • 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna (cebula, marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • mąka
  • jajka
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Żeberka dokładnie myjemy. Dzielimy na mniejsze porcje. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy. Mięso przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak, żeby mięso było przykryte. Dodajemy włoszczyznę, liście i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Ugotowane żeberka pozbawiamy kości. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

2/10/2016

Sałatka z pierożkami

Sałatka z pierożkami
Składniki:

  • 2 opakowania pierożków tortellini
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • 1 puszka ananasów
  • 30 dag szynki
  • 2 puszki kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Pierożki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ananasy kroimy w kostkę, szynkę w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ilość porcji: 4
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Czas przygotowania: 0,30h

2/08/2016

Śledzie curry z rodzynkami

Śledzie curry z rodzynkami
Składniki:

  • 6 dużych marynowanych śledzi
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki curry
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 garście rodzynek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 0,30h
Koszt wykonania: ok. 18 zł






2/01/2016

Testowanie- jogurty "Activia"

Testowanie- jogurty "Activia"

Zabieramy się do testowania.......ze streetcom oczywiście:)

#idealnepolaczenie #nowaactivia #zdrowieiprzyjemnosc



2/01/2016

Danie chińskie

Danie chińskie

Składniki: 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu
  • dwie garście rodzynek
  • kapusta pekińska
  • tłuszcz do smażenia
marynata:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki chilli
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu aż zmięknie. Mieszamy z ryżem. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy. 

źródło: przepis od znajomego

Ilość porcji: 6
Czas wyykonania: ok. 1 h plus marynowanie
Koszt wykonania: ok. 25 zł
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger