3/31/2016

Omlet

Omlet
Po raz pierwszy w życiu robiłam omlet. Już wiem, że nie ostatni. Wspaniały pomysł na nie tylko niedzielne śniadanie. Nawet zwykły omlet dzięki wspaniałym dodatkom może stać się bardziej wykwintnym daniem. Podane składniki starczą na zrobienie dwóch omletów. Polecam.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 łyżek kaszy gryczanej
  • 1 duża marchewka
  • 8 pieczarek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Marchew i pieczarki podsmażamy do czasu aż warzywa zmiękną. Jajka wbijamy do miski. Roztrzepujemy. Dodajemy jogurt i mąkę. Doprawiamy tymiankiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni dwa omlety. Podajemy na ciepło.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 2
Czas  przygotowania: 0,30h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł

3/30/2016

Kaczka w warzywach

 Kaczka w warzywach
Kiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam  np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak  i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.

Składniki: 

  • 1 kaczka
  • 1 jabłko 
  • 2 garście żurawiny
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • sól, pieprz
  • majeranek
Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą. 

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 30 zł
Czas wykonania: 2,30 h

3/29/2016

Przystawka ze śledzia

Przystawka ze śledzia
Śledzie podane w takiej właśnie postaci już od wielu lat goszczą u nas w rodzinie na stole. Robi je moja mama, robię i ja. Zaletą tej przystawki jest to, że bardzo szybko się ją robi, rewelacyjnie smakuje, a przy tym jeszcze ładnie prezentuje się na stole. Tak podane śledzie polecam na różnego rodzaju uroczystości rodzinne.

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 4 śledzie marynowane
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 8 łyżek majonezu
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół. Układamy na półmisku żółtkiem do dołu. Płaty śledziowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. Owijamy wokół jajek.Na każde jajko kładziemy po łyżce majonezu. Wierzch posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami i cebulą.

źródło: przepis rodzinny

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 0,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

3/24/2016

Kotlety ziemniaczane

21
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane już robiłam, ale bez żadnego nadzienia- przepis znajdziecie tutaj. Danie to szczególnie polecam osobom, które lubią wszystko to, co ma tzw. "ruskie nadzienie". Ja do tych osób należę zdecydowanie. Uwielbiam połączenie twarogu i cebuli. Kotlety ziemniaczane to potrawa, która na pewno na stałe wejdzie do mojego menu. Polecam.

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • kostka twarogu (20 dag)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżka masła
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną i posypać natką pietruszki.

źródło: "Encyklopedia gotowania. Placki i placuszki"

Ilość porcji: 8 szt.
Koszt wykonania: ok. 10 zł
Czas wykonania: 1 h

3/23/2016

Żurek

Żurek
Żurek to zupa, którą robiłam pierwszy raz. Sama nie wiem dlaczego, skoro bardzo lubię kwaśne w smaku zupy. Wersji tej zupy jest wiele. Z chrzanem, bez chrzanu, z grzybami i bez. Ja zdecydowałam się wypróbować przepis na żurek z pieczarkami. Wyszedł przepyszny. Kwaśny w smaku a chrzan nadaje mu ostrzejszego smaku. Żurek to zupa, którą od dnia dzisiejszego postanawiam robić częściej, nie tylko od święta.

Składniki:

  • 500 ml żurku (naturalny lub w butelce)
  • włoszczyzna
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 40 dag pieczarek
  • 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • 5 jajek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • cukier
  • śmietana do zabielenia
  • majeranek
Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz i liście laurowe. Dosypujemy pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a czosnek  w cienkie plasterki- podsmażamy na łyżce masła. Gdy uwolnią swój aromat przekładamy do garnka z warzywami. Warzywa gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki  kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę marchewkę (ugotowaną z wywaru). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

3/22/2016

Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko
Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów, tym razem na słodko. Mam nadzieję, że na stałe zagoszczą na Waszym świątecznym stole.



3/22/2016

Placki z kukurydzy

Placki z kukurydzy
Kukurydziane placuszki to idealna propozycja dla osób, które nie mają na przygotowanie obiadu zbyt wiele czasu. Ich przygotowanie zajmuje niespełna pół godziny. Kukurydza nadaje placuszkom bardzo ciekawy słodkawy smak. Placki można podawać z różnymi dodatkami. Ja serwuję je w towarzystwie marchewki z groszkiem lub z bukietem surówek.

Składniki: 

  • 2 puszki kukurydzy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kukurydzę odcedzamy na sitku. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek, mąkę. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładamy kukurydzę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody. Jeszcze raz mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy ciasto (ok. 2 łyżki). Smażymy placuszki na złoty kolor.

źródło: Encyklopedia Gotowania "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"

Ilość porcji: ok. 12 szt.
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Czas przygotowania: 0,30h

3/21/2016

Wielkanocny niezbędnik

Wielkanocny niezbędnik
Dania wielkanocne u mnie jeszcze nie ustalone. Ciągle poszukuję nowych przepisów, których jeszcze nie próbowałam, nie przerabiałam. Jeśli Wy nie wiecie jeszcze co przygotować na ten świąteczny czas to proponuję zajrzeć tutaj: 


3/21/2016

Schab z jajkiem

Schab z jajkiem
Schab z jajkiem to danie, które wymyślałam sama. Ostatnio w mojej kuchni królują jajka pod każdą niemal postacią. Pierwotnie chciałam mięso nadziać samym jajkiem, ale jako, że wolę zdecydowanie ostrzejsze smaki to mój wybór padł dodatkowo na wędzoną kiełbasę. Danie wyszło rewelacyjne. Nadaje się do podania  i na wielkanocny stół i na co dzień.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 3 jajka
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • mąka do panierowania
  • 2 jajka do panierowania
  • tarta bułka do panierowania
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obrane jajka i kiełbasę kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z chrzanem. Dodajemy do jajek i kiełbasy. Dodajemy szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na schab, składamy na pół. Szczepiamy wykałaczkami. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas wykonania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

3/18/2016

Makaron z rybą

11
Makaron z rybą
Miałam przyjemność testować przepis dla czasopisma "Apetyt". Zaproponowane przez redakcję danie od razu przypadło mi do gustu. Przyznać jednak muszę, że nigdy nie robiłam makaronu z rybą. Nie wpadłam na to, w ręce nie wpadł mi przepis z takim połączeniem smaków. Robiłam takie danie po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Oczywiście nie obyłoby się, gdybym go po swojemu nie zmieniła. Zamiast zwykłych pomidorów, dałam koktailowe, zamiast makaronu spaghetti świderki itd., itd. W każdym razie bardzo polecam. Mam nadzieję, że makaron z rybą zagości u Was na dłużej, jak u mnie.


Składniki: 

  • 50 dag makaronu pełnoziarnistego
  • opakowanie pomidorków koktailowych (50 dag)
  • 2 czerwone cebule
  • pół słoiczka czarnych oliwek
  • 3 szczypty chilli
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek posiekanych listków bazylii
  • 2 puszki sardynek w zalewie pomidorowej (po 120 g)
  • sól,. pieprz
Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebule kroimy w drobną kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Z cytryny ścieramy skórkę. Sok wyciskamy do osobnego naczynia. Sardynki lekko rozdrabniamy i podgrzewamy na patelni. Pomidorki, oliwki, cebulę, bazylię łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Dokładamy skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sardynek. Chwilę przesmażamy.Dodajemy makaron. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. 

3/17/2016

Rolada ze szpinakiem

Rolada ze szpinakiem
Rolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie powstał przepis na to świąteczne danie. Rolada ze szpinakiem to potrawa, którą szczerze polecam na Wielkanoc. Chcecie zachwycić gości nie tylko ładnie wyglądającym, ale i smacznym daniem? To przepis dla Was.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 25 dag mielonego
  • 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 4 jajka
  • kromka chleba
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: 3 jajka gotujemy na twardo. Schab nacinamy wzdłuż tak, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Rozbijamy mocno tłuczkiem do mięsa. Chleb moczymy w wodzie. Dodajemy do mielonego razem z jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na schab. Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na warstwę mielonego mięsa. Z brzegu schabu układamy jajka. Zwijamy jak najbardziej ciasno się da w roladę. Owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 2 h. Wyciągamy i kroimy w plastry. Danie najlepiej smakuje podane z sosem np. chrzanowym.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2,45 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

3/16/2016

Muffinki cappucino z bananami

10
Muffinki cappucino z bananami
Muffiny to jeden z najprostszych wypieków do zrobienia, jakie sobie można wyobrazić. Osobno łączymy składniki mokre, osobno sypkie- raz dwa i gotowe. Babeczki zawsze kojarzyły mi się z długim staniem w kuchni i mozolnym wypełnianiem foremek. Kiedy zrobiłam te właśnie muffiny zmieniłam zdanie. Ciekawe w tych babeczkach jest to, że jak ma się podstawowy przepis to można dowolnie kombinować z różnymi smakami i dodatkami. Polecam każdemu, szczególnie tym osobom, które lubią połączenie bananów i kawy. Jest to połączenie idealne! Z podanego przepisu wychodzi około 18 szt. muffin.


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • niepełna szklanka brązowego cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 4 banany
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek cappucino (u mnie orzechowe)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób przygotowania: Cappucino rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło podgrzewamy do czasu aż się rozpuści, odstawiamy żeby trochę przestygło. Czekoladę drobno siekamy. Banany obieramy ze skórki, rozdrabniamy przy pomocy widelca.W jednym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy cukier. Łączymy ze sobą. Do drugiego naczynia wkładamy jajka, stopione masło, mleko z kawą i banany. Mieszamy. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Dokładamy czekoladę. Ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Uzupełniamy masą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

3/14/2016

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek
Kotlety z jajek to potrawa, którą przyrządzałam po raz pierwszy. Zapewniam, że na pewno nie po raz ostatni i to danie będzie częściej podawane u mnie w domu. Kotlety z jajek to bardzo ciekawa alternatywa dla osób, które nie przepadają za zwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka
  • tarta bułka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: 8 jajek gotujemy na twardo. 2 sztuki odkładamy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Bułkę moczymy w wodzie. Jajka obieramy ze skorupek ścieramy na tarce na grubych oczkach. Surowe jajka roztrzepujemy za pomocą widelca. Łączymy jajka z bułką, cebulą  i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji: 10 szt.
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł.

3/12/2016

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki to danie, które uwielbiam. Sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię. Lubię naleśniki na słodko ( takie jak te )  i na wytrawnie. Smakują mi pod każdą postacią. Przygotowanie ciasta do tej potrawy zajmuje trochę czasu i jest może bardziej skomplikowane niż ciasto tradycyjne- ale wierzcie mi warto. Naleśniki powstają puszyste i konkretne. Nadają się i do farszów wytrawnych i słodkich. Polecam.

Składniki:
ciasto

  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
farsz

  • 75 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
ponadto

  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

3/10/2016

Wielkanocne roladki

Wielkanocne roladki
Wielkanocne roladki-pomysł na to danie pojawił się, gdy zastanawiałam się co zrobić na obiad. Jako,  że zbliżają się święta wielkanocne a są one bardzo krótkie- chciałam poczuć te święta już szybciej. W lodówce miałam karkówkę, jajka i chrzan. Wzięłam się więc do pracy i wymyśliłam to właśnie danie. Roladki są miękkie i kruche. Chrzan nadaje im ciekawego, wyraźnego smaku. Polecam, nie tylko na nadchodzące święta.



Składniki:


  • 4 plastry karkówki
  • 2 jajka
  • 25 dag mielonego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 cebule
  • 1,5 l. bulionu
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Karkówkę lekko rozbijamy. Każdy płat mięsa smarujemy chrzanem. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, śmietanę, pietruszkę i namoczoną wcześniej w wodzie bułkę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na karkówkę. Z brzegu mięsa układamy połówkę jajka. Zwijamy w roladę. Owijamy nitką, lub wkłuwamy wykałaczki. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 1h. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy aż cebula zmięknie. Wyciągamy mięso, zaciągamy łyżką mąki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł.

3/09/2016

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna to obowiązkowe danie mojego wielkanocnego stołu. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na świąteczne ciasto to proponuję właśnie to danie. U mnie na świątecznym stole pascha jest co roku. Robiłam różne jej wersje- z bakaliami i bez, ale ta jest zdecydowanie najlepsza. Pascha wielkanocna jest bardzo sycąca. Gorąco polecam. Przepis na to smacznie danie znajdziecie tutaj




3/09/2016

Krem z selera z talarkami

Krem z selera z talarkami
Jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Uwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie...

Składniki: 
  • 2 średnie selery
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 10 szt. ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 25 dag żółtego sera
  • 2,5  l. bulionu (np rosołu)
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Seler obieramy i kroimy w plastry. Obraną marchew także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy przecier i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym serem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

3/08/2016

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane. Zamienna nazwa to kluski szare. Smak mojego dzieciństwa. Moja mam pochodzi z Wielkopolski więc u nas domu zajadaliśmy się ziemniakami pod wieloma postaciami: gotowane z sosem, kluski itp. Jednak zdecydowania najbardziej to warzywo odpowiada mi właśnie w takiej formie.Kluski ziemniaczane wyśmienicie smakują z kiełbasą, bądź boczkiem. U mnie dodatkowo posypane twarogiem.

Składniki:


  • 2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 30 dag mąki żytniej
  • 2 jajka
  • sól
  • 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 25 dag twarogu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia


  • Sposób przygotowania:  Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki.

    Ilość porcji: 4
    Czas przygotowania: 1,30h
    Koszt przygotowania: ok. 20 zł


    3/08/2016

    Klops z jajkiem i szpinakiem

    Klops z jajkiem i szpinakiem
    Przypominam ulubione przeze mnie wielkanocne danie. Klops według tego przepisu jest przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole.


    Składniki:

    • 1 kg mięsa mielonego,
    • 2 cebule,
    • 7 jajek,
    • 25 dag szpinaku,
    • 10 dag fety,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki tartej bułki,
    • łyżka estragonu,
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1,45 h.
    Źródło: przepis własny

    3/07/2016

    Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą

    Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą
    Chodziła od jakiegoś czasu za mną zupa (jak to bardzo często w moim przypadku bywa). Wymyśliłam, że zrobię ziemniaczaną. Kartoflankę robiłam nie raz, do gustu przypadła mi bardzo. Ale kremu jeszcze nie próbowałam. Jako, że zakochałam się ostatnio w ciecierzycy postanowiłam nieco poeksperymentować. Zupa ta ma wszystko co uwielbiam: ziemniaki, kiełbasę, ciecierzycę i na to jeszcze cebulka. Ubóstwiam:)


    Składniki:

    • 1,5 kg obranych ziemniaków
    • 1,75 l. bulionu
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
    • 25 dag ciecierzycy (namoczona przez noc w wodzie)
    • łyżeczka gałki muszkatołowej
    • sól, pieprz
    • 3 duże czerwone cebule
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 2 szczypty chilli
    • tłuszcz do smażenia
    Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy do czasu aż cukier się rozpuści. Zupę nalewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy cebulę.

    źródło: przepis własny

    Ilość porcji: 5
    Czas wykonania: 1,15 h
    Koszt wykonania: ok. 25 zł

    3/04/2016

    Malutkimi kroczkami......jest coraz lepiej:)

    Malutkimi kroczkami......jest coraz lepiej:)
    Moja wczorajsza sałatka zajęła 5 miejsce w przepisach wrzuconych wczoraj na mikser. Mała rzecz a cieszy... Dziękuję:)

    3/03/2016

    Sałatka z słonecznikiem

    Sałatka z słonecznikiem
    Lubię prawdziwą, polską konkretną kuchnię. Szczególnie w sezonie zimowym. Ale czasami mam ochotę na coś lekkiego i przyjemnego dla podniebienia. Wtedy przyrządzam taką właśnie sałatkę. Słonecznik przyjemnie chrupie między zębami i nadaje potrawie bardzo ciekawy smak.

    Składniki:

    • 2 szklanki ryżu
    • puszka kukurydzy
    • puszka ananasa
    • 2 czerwone papryki
    • 30 dag szynki 
    • 20 dag żółtego sera
    • 3 garście słonecznika
    • ok. 4 łyżek majonezu
    • sól, pieprz
    Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika.

    źródło: Encyklopedia gotowania "Sałatki i surówki"

    Ilość porcji: 6
    Czas przygotowania: 45 min.
    Koszt przygotowania: ok. 20 zł

    3/02/2016

    PRZYPRAWY "RAFEX"

    PRZYPRAWY "RAFEX"
    Jakiś czas temu podjęłam współpracę z firmą "RAFEX".
    Z czystym sumieniem polecam produkty tej firmy  każdej osobie, która ceni sobie towar bardzo dobrej jakości. Skład każdej przyprawy analizowałam bardzo dokładnie, i nie ma tam żadnych ulepszaczy i sztucznych składników. Jestem zachwycona. Szczególnie przypadły mi do gustu mieszanki przypraw, gdzie nie muszę kupować np. 5 rożnych opakowań i mieszać ze sobą. Opakowania są duże, co jest także ogromnym plusem, bowiem nie trzeba ciągle biegać do sklepu po nowe paczki. Miałam przyjemność próbowania przypraw. Ale sklep ma w swojej ofercie także inne produkty: herbaty, bakalie itp. Naprawdę polecam:)

    3/02/2016

    Pierożki meksykańskie

    Pierożki meksykańskie
    Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone a nie gotowane to nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco.


    Składniki:

    ciasto

    • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju
    • 40 dag mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
    farsz:

    • 50 dag mielonego mięsa
    • 1 duża cebula
    • 4 pomidory
    • 2 garście rodzynek
    • 3 ząbki czosnku
    • słoiczek koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 2 łyżeczki oregano
    • 2 szczypty chilli
    • szczypta cukru
    • sól, pieprz
    ponadto

    • tłuszcz do smażenia
    Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą (ok. 0,5l.). Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy rodzynki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło

    źródło: przepis własny

    Ilość porcji: ok. 30 szt.
    Czas przygotowania: 1,30h
    Koszt przygotowania: ok. 25 zł
    Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger