4/01/2016

Sernik z ziemniakami

10
Sernik z ziemniakami
Sernik to ciasto, którego unikam. Sama nie wiem czemu. Chyba dlatego, że zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam

Składniki: 

  • 1 kg twarogu tłustego w kostkach
  • 2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 7 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 duże ugotowane ziemniaki
  • garść żurawiny
  • garść płatków migdałowych
polewa
  • tabliczka deserowej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Twaróg mielimy razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodajemy mąkę, dokładamy  po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy podgrzewając. Polewamy sernik. Ozdabiamy bakaliami.



Ilość porcji: 12
Czas przygotowania 2 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger