9/30/2016

Placek z jabłkami

20
Placek z jabłkami
Sezon jabłkowy trwa w pełni. Szukam ciągle nowych przepisów z wykorzystaniem tych wspaniałych owoców. Jabłka idealnie pasują do dać na słodko, jak i do różnego rodzaju mięs. Teraz przyszła kolej na ciasto z jabłkami. Pyszne polskie jabłka, żurawina i maślana polewa- boska kombinacja!

9/29/2016

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami
Zawsze się śmiałam, ze moją ulubioną rybą jest śledź. Śledzie kocham pod każdą postacią, szczególnie do gustu przypadły mi śledzie curry. Kiedy jednak przeczytałam, jak ważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę, tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę do niej wracać w sezonie zimowym, kiedy o dobre warzywa raczej ciężko. Wszyscy obiadem byli zachwyceni. Do tego przepisy na pewno będę bardzo często wracać.

9/28/2016

Duszone buraczki

Duszone buraczki
Bardzo lubię smak buraków. Pewnie dlatego, że są słodkie a ja za słodkim przepadam. Buraki przyrządzone właśnie w ten sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba.

9/27/2016

Placuszki z jabłkami

12
Placuszki z jabłkami
Wysyp jabłek w pełni. U moich rodziców na jabłoniach jest ich całe mnóstwo. Także jak tylko się widzimy to prezentują mi ich cały worek. W tym roku zajadaliśmy się przepysznymi pierogami. Potem przyszedł czas na kluski. Teraz przyszła pora na jakieś placuszki. Placki z jabłkami wyszły mięciutkie i delikatne w smaku. Można je polać jogurtem i posypać cukrem. Jeśli użyliśmy do zrobienia placków mało kwaśnych jabłek, można podkręcić ich smak przez posypanie żurawiną.

9/26/2016

Zupa fasolowa

13
Zupa fasolowa
Zupa z fasolki szparagowej przygotowana w wersji, w jakiej zawsze robi ją moja babcia i  mama. Najlepsza. Doprawiana octem, cukrem i solą. Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone. Zupę z fasoli  (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu.

9/19/2016

Makaron z cukinią

11
Makaron z cukinią
Cukinię wykorzystuję, gdzie się tylko da. Po zrobieniu pysznej zupy i fantastycznych w smaku placków przyszedł czas na makaron z cukinią. Danie wyszło pyszne, aromatyczna a przy tym jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

9/13/2016

Kurczak z orzeszkami ziemnymi

Kurczak z orzeszkami ziemnymi


Coś oryginalnego, pysznego i niespotykanego. W sezonie zimowym często robię pałki po kurpiowsku, w sezonie letnim zachciało mi się czegoś nowego. Jako, że marchew w sezonie wiosenno-letnim jest najlepsza i daje ciekawy słodki posmak, który uwielbiam to postanowiłam przygotować kurczaka właśnie w ten sposób.

9/07/2016

Przystawka z melona

Przystawka z melona

Melon to warzywo, które nie do końca mnie przekonuje. Mdłe, niezbyt wyraźne w smaku. Jednak melon podany w ten właśnie sposób trafił w mój gust kulinarny.

9/02/2016

Pączki z serka homogenizowanego

20
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego (pączki serowe) to świetna propozycja na Tłusty Czwartek czy karnawał. Serowe pączusie to  także smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama co weekend robiła coś słodkiego. Bardzo często robiła takie właśnie pączki- specjalnie na nasze życzenie. Jedliśmy, jedliśmy i najeść się nimi nie mogliśmy. Tak też było tym razem... Dla wyjątkowych łakomczuchów proponuję zrobić pączki z podwójnej porcji:
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger