12/23/2016

Pierniczki

Pierniczki
Sezon pierniczenia uważam za zamknięty.

12/20/2016

Piernikowe aniołki

Piernikowe aniołki
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników. To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku, że "to nie to". Trzeba było więc sobie inaczej poradzić. Efekt widzicie na zdjęciu. Będą potrzebne Wam: kieliszek, foremka w kształcie choinki, serca i praska do czosnku. Takie aniołki są na prawdę bardzo łatwe do przygotowania. Będą wspaniałym prezentem dla bliskich. O walorach smakowych nie wspominam... bo na prawdę szkoda je jeść:)

12/19/2016

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Bez krokietów nie wyobrażam sobie świąt. To obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego.

12/14/2016

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą
Mam dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku).

12/13/2016

Świąteczny gulasz

Świąteczny gulasz
Jako, że weekend nie rozpieszczał nas zbytnio ładną pogodą postanowiłam poprawić sobie humor jakimś smacznym rozgrzewającym obiadem. Mój wybór co do niedzielnego menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym, jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki. Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Tak powstał przepis na wspaniałe świąteczne danie. Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad.

12/12/2016

Buraki

Buraki
Pewnie nikogo nie zaskoczę nowym przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Przepyszne są w cieście , idealnie pasują też do gulaszu. Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny. Po słowach mego męża "Ile można jeść ciągle to samo" przyszedł czas na poszukiwania nowych smaków. Jako, że w każdym polskim domu czuć już zapach Świąt Bożego Narodzenia, to postanowiłam że tym razem w burakach muszą pojawić się jakiś element świąteczny- wybór padł na orzechy. Myślę, że jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół, jako dodatek do obiadu. Polecam, bo te buraczki są na prawdę przepyszne.

12/09/2016

Ciasto bananowe

11
Ciasto bananowe

Dziś polecam wszystkim pyszne ciasto bananowe. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec na weekend to może własnie taka propozycja przypadnie Wam do gustu. Od zawsze uwielbiałam połączenie bananów i czekolady. Jak dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam też połaczenie smaku bananów i kawy. Z takim połączeniem smaków można się spotkać w przepisie na przepyszne muffiny. Ciasto bananowe polecam dla osób, które w weekend chcą zjeść coś pysznego, słodkiego i coś co można przygotować w sposób szybki i przyjemny. Czy wiecie, że banany świetnie pasują także do drobiu? Jeśli nie wiedzieliście to proponuję zajrzeć tutaj.

12/08/2016

Karkówka w kiszonej kapuście

Karkówka w kiszonej kapuście
Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej. Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście. Postanowiłam więc połączyć te dwa uwielbiane przeze mnie przepisy w jedną całość. Tak powstał przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście, ale na pomidorowo. Efekt mego pomysłu przeszedł najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad na dwa dni....był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam.

12/07/2016

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej
Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez dodatków do mięs i ziemniaków. Ostatnio na moim stole królują buraczki. Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora. Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka, nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy. Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko.

12/06/2016

Karkówka z ananasem

Karkówka z ananasem

Bardzo lubię karkówkę. Kiedy jest sezon na pyszne pomidory robię karkówkę zapiekaną z pomidorami. W sezonie jesienno-zimowym na moim stole króluje karkówka z suszonymi grzybami. Ta wersja mięsa jest szczególnie dla osób, które lubią połączenie karkówki z owocami, ja na pewno do takich osób należę.

12/05/2016

Kurczak w ziołowej panierce

Kurczak w ziołowej panierce
Przepisów na piersi z kurczaka jest wiele. Uwielbiam kurczaka w porach, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mój mąż z kolei przepada za daniem chińskim. Przychodzi jednak czas, kiedy chce mi się zjeść zwykłego kotleta drobiowego. Jale jak go urozmaicić, żeby do kuchni nie wdarła się nuda? Najlepiej poszaleć z przyprawami. Kurczak przygotowany w ten sposób jest pyszny i bardzo aromatyczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanych talarków.

12/02/2016

Buraczki duszone

Buraczki duszone
Niby pospolity dodatek, a w nieco odmiennej formie. Dodatek skórki z cytryny nadaje potrawie niesamowity smak. Ostatnio bardzo mnie naszło na buraki. Jeśliśmy je formie gulaszu, także jako dodatek do mięsnego obiadu. Buraki duszone z jabłkiem i chrzanem to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki.

12/01/2016

Potrawka z fasolki konserwowej

Potrawka z fasolki konserwowej

Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki skradła moje serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam.

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger