12/07/2017

Zupa gulaszowa (węgierska)

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Zimno, szaro i deszczowo. Na rozgrzanie nie działa nic lepiej, jak gar sycącej rozgrzewającej zupy. Jedną z takich zup jest zupa gulaszowa, zwana też węgierską czy bograczem. Zupa gulaszowa jest bardzo prosta do wykonania. Szczególnie polecam ją osobom, lubiącym ostre, wyraźne smaki. Coś dla fanów pomidorów i papryki. Polecam.

Składniki:
  • 80 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 opakowania pomidorów w puszce
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki masła 
  • ziele angielskie- 5 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy ostrą i mieloną słodką papryką. Dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy mięso, ziele i liście laurowe. Smażymy ok. 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, obrane i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dokładamy pokrojone pomidory z puszki (razem z sokiem). Dolewamy 5 szklanek wody. Zupę gotujemy na małym ogniu do czasu aż mięso stanie się miękkie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu aż ziemniaki przestaną być surowe. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupę można także zabielić śmietaną i zamiast pietruszki dodać majeranek.

Ilość porcji: ok. 5
Czas przygotowania: ok. 1,45 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger