Kiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 kaczka
- 1 jabłko
- 2 garście żurawiny
- 1 por
- 3 marchewki
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą.
Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 30 zł
Czas wykonania: 2,30 h
Pyszne danie Basiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńPyszne danie Basiu :-)
OdpowiedzUsuńBasiu jak zwykle bardzo pysznie :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak dawno kaczki nie jadłyśmy, że nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy ją lubimy czy nie :P Ale Twoje danie prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny:)
UsuńJa przepadam za kaczką - w każdej postaci ! Bardzo samkowicie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Była smaczna:)
Usuń