No to mamy koniec karnawału. Niektórzy świętowali Ostatki w weekend, inni świętować będą dopiero jutro. Klopsiki w occie to potrawa, która sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. To przekąska stara jak świat, i uważam, że nie bez powodu gości właśnie na naszych stołach od tylu lat. Postanowiłam jednak nieco tą przekąskę urozmaicić. Do mielonego dodałam gałkę muszkatołową. Dzięki temu klopsiki stały się wyraźniejsze i intensywniejsze w smaku. Marynowane klopsiki najlepiej zrobić na minimum dobę przed podaniem, wtedy smaki się przegryzą a klopsiki będą jeszcze lepsze w smaku.Składniki:

- 1,5 kg mielonego mięsa
- 3 jajka
- bułka
- 3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 2 cebule
- 1 duża marchew
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki gorczycy
- 6 łyżek cukru
- łyżka soli
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 1,30 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz