4/13/2017

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna wcale nie musi być nudna. Za pomocą dodania zaledwie kilku składników może stać się ciastem wyjątkowym i zaskakującym w smaku. Połączenie dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 banany
  • 20 dag cukru (użyłam brązowego)
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka
polewa

  • 100 ml słodkiej kremowej śmietanki 30%
  • 10 dag masła
  • 7 dag brązowego cukru
  • 5 dag krówek (plus kilka krówek do dekoracji)
Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy. Żółtka zachowujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i śmietaną.Cukier ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje. Gotową polewą ozdób ciasto. Kilka krówek pokrój w kostkę. Posyp wierzch ciasta. 

Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: ok, 1, 30 h
Koszt przygotowania: ok. 18 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger