Gdzie się nie obejrzę wszędzie widzę
śliwki. Staram się wykorzystać ten okres jak najlepiej potrafię. Na moim stole gościły już
knedle ze śliwkami, przyszedł więc czas na zapiekankę. Danie polecam osobom, które uwielbiają makaron na słodko.
Zapiekanka jest przepyszna. Makaron, śliwki i pyszny śmietanowy sos okazały się połączeniem idealnym. Zapiekanka ze śliwkami zachwyca smakiem nie tylko dorosłych ale przede wszystkim dzieci.
Składniki:
- 30 dag makaronu (użyłam makaronu świderki)
- 30 dag śliwek (najlepsze będą węgierki)
- kostka twarogu
- 5 jajek
- szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki płatków migdałowych
- dowolne przyprawy: ja użyłam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon)
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Śmietanę kremówkę dokładnie mieszamy z jajkami. Dodajemy cukier i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na dnie naczynia wykładamy połowę śliwek (skórką do dołu), przykrywamy połową makaronu. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem (pół kostki) i 2 łyżkami płatków. Czynność powtarzamy. Wierzch zapiekanki polewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Ozdabiamy pozostałymi płatkami migdałowymi. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-45 minut (piekłam góra-dół).
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 0,30 h plus pieczenie
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Takiej zapiekanki jeszcze nie jadam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawdę przepyszna!
Usuń