Jesienią u mnie w kuchni zdecydowanie królują śliwki. To właśnie wtedy śliwki są najlepsze- najsłodsze i najsmaczniejsze. Można z nimi zrobić dosłownie wszystko. Najczęściej oczywiście robię ze śliwkami
ciasto. W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis na pyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu i że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Knedle, które robiłam w moim życiu po raz pierwszy są
łatwe do wykonania,
tanie i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami.
Składniki:
ciasto:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- sól
nadzienie:
- ok. 15 śliwek węgierek
- cukier waniliowy
- cynamon
do podania:
- masło
- cukier
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy ciasto. Formujemy średniej grubości wałek (ok. 3-4 cm). wałek dzielimy nożem na małe części. Z każdego kawałka formujemy okrągły placuszek. Umyte śliwki pozbawiamy pestek. Środek każdej śliwki posypujemy szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Tak przygotowaną śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam je z roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 15 szt.
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Bardzo lubię knedle i chętnie zjem, więc jadę do Ciebie Basiu :)
OdpowiedzUsuńZa późno Aniu. Nic nie zostało hehehe
UsuńKocham knedle, ale nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam! Ze śliwkami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/