9/05/2017

Knedle ze śliwkami

Jesienią u mnie w kuchni zdecydowanie królują śliwki. To właśnie wtedy śliwki są najlepsze- najsłodsze i najsmaczniejsze. Można z nimi zrobić dosłownie wszystko. Najczęściej oczywiście robię ze śliwkami ciasto. W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis  na pyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu i że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Knedle, które robiłam w moim życiu po raz pierwszy są łatwe do wykonania, tanie i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami.

Składniki:
ciasto:

  • 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól 
nadzienie:

  • ok. 15 śliwek węgierek
  • cukier waniliowy
  • cynamon
do podania:

  • masło
  • cukier
  • płatki migdałowe
Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy ciasto. Formujemy średniej grubości wałek (ok. 3-4 cm). wałek dzielimy nożem na małe części. Z każdego kawałka formujemy okrągły placuszek. Umyte śliwki pozbawiamy pestek. Środek każdej śliwki posypujemy szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Tak przygotowaną śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam je z roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 15 szt.
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię knedle i chętnie zjem, więc jadę do Ciebie Basiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham knedle, ale nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam! Ze śliwkami najlepsze :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger