Szybkie do zrobienia, pyszne, delikatnie. Jakby tego było jeszcze mało, to pięknie prezentuje się na stole. Weekendowi goście na pewno będą tym wypiekiem zachwyceni. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag płatków migdałowych
- 15 dag mąki
- budyń czekoladowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 10 śliwek
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem, szczyptą soli. Czekoladę ścieramy na tarce Masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy jajka. Dosypujemy sypkie składniki. Dokładnie łączymy przy użyciu miksera. Płatki migdałowe siekamy (garść odkładamy do dekoracji). Dodajemy do ciasta razem z czekoladą. Mieszamy. Śliwki przekrawamy na pół. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy powidłami, posypujemy płatkami.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Przepis zgłaszam do akcji:
Przepyszne ciasto Basiu :)
OdpowiedzUsuńpycha :) taie ciasta lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta ze śliwkami, a to wyglada bardzo zachęcająco :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń