10/07/2016

Ciasto ze śliwkami

Szybkie do zrobienia, pyszne, delikatnie. Jakby tego było jeszcze mało, to pięknie prezentuje się na stole. Weekendowi goście na pewno będą tym wypiekiem zachwyceni. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.


Składniki: 


  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 15 dag mąki
  • budyń czekoladowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 10 śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem, szczyptą soli. Czekoladę ścieramy na tarce Masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy jajka. Dosypujemy sypkie składniki. Dokładnie łączymy przy użyciu miksera. Płatki migdałowe siekamy (garść odkładamy do dekoracji). Dodajemy do ciasta razem z czekoladą. Mieszamy. Śliwki przekrawamy na pół. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy powidłami, posypujemy płatkami.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

Przepis zgłaszam do akcji:


4 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger