Ostatnio bardzo często mam ochotę na rybę. Jadłabym ją ciągle. Moją ulubioną jest
ryba w koperkowym sosie. Mąż z kolei uwielbia
rybę na słodko-kwaśno. Jako, że przepisów na rybę mam jednak mnóstwo to trzeba poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać z ryżem.
Składniki:
- 50 dag filetów rybnych
- 1 duże kwaśno jabłko
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 cytryny
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy mąkę, curry mieszamy. Wlewamy bulion. Dokładamy starte na tarce jabłko. Wkładamy rybę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
źródło: "Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza" Encyklopedia gotowania
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Apetyczny pomysł na rybę w jesiennym wydaniu, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRewelacja! W życiu bym na to sama nie wpadła. Bardzo mi pomogłaś :-). Dziękuję.
OdpowiedzUsuń