10/06/2016

Ryba z jabłkiem w sosie curry

Ostatnio bardzo często mam ochotę na rybę. Jadłabym ją ciągle. Moją ulubioną jest ryba w koperkowym sosie. Mąż z kolei uwielbia rybę na słodko-kwaśno. Jako, że przepisów na rybę mam jednak mnóstwo to trzeba poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać z ryżem.

Składniki:

  • 50 dag filetów rybnych
  • 1 duże kwaśno jabłko
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 cytryny
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy mąkę, curry mieszamy. Wlewamy bulion. Dokładamy starte na tarce jabłko. Wkładamy rybę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

źródło: "Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza" Encyklopedia gotowania

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

3 komentarze:

  1. Apetyczny pomysł na rybę w jesiennym wydaniu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! W życiu bym na to sama nie wpadła. Bardzo mi pomogłaś :-). Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger