10/05/2016

Pizza

Pizzę robiłam już kilka razy. Przyznaję się, nie potrafię jej robić. Zawsze się boję, że będzie za bardzo surowa i za długo piecze się w piekarniku. Kończy się to tym, że jest twarda jak kamień. Tym razem jednak się udało. Wyszła taka jaka miała być. Nie za gruba, nie za cienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam.

Składniki:
ciasto

  • 50 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • szklanka wody
sos

  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
dodatki

  • 10 dag salami
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garście kukurydzy konserwowej
  • 15 dag tartej mozzarelli 
  • łyżka ziół prowansalskich



Sposób przygotowania: Mleko mieszamy z wodą, dodajemy cukier. Podgrzewamy (nie gotujemy). Rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 4 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po kwadransie dodajemy resztę mąki i olej. Zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy kolejno salami, paprykę i kukurydzę. Posypujemy serem i posypujemy ziołami. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez ok . 20-25 min. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł 

3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger