Składniki:
ciasto
sos
- szklanka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 10 dag salami
- 1 czerwona papryka
- 2 garście kukurydzy konserwowej
- 15 dag tartej mozzarelli
- łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania: Mleko mieszamy z wodą, dodajemy cukier. Podgrzewamy (nie gotujemy). Rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 4 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po kwadransie dodajemy resztę mąki i olej. Zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy kolejno salami, paprykę i kukurydzę. Posypujemy serem i posypujemy ziołami. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez ok . 20-25 min.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Pizze chyba kocha każdy z nas, mniam :)
OdpowiedzUsuńKocham i ja:)
Usuńdomowa smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń