Bardzo lubię naleśniki. Urozmaicam składa ciasta, kombinuję z różnorodnością nadzienia. Najbardziej lubię naleśniki z nadzieniem wytrawnym takie jak
naleśniki z pieczarkami. Męska część mojej rodziny jednak zdecydowanie woli te ze słodkim nadzieniem. Chłopaki uwielbiają
naleśniki z twarogiem. Jako że jak zwykle ostatnio nie mam co zrobić z nadmiarem jabłek to tym razem padło na takie właśnie nadzienie.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
farsz:
- 8 dużych jabłek
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
ponadto
- kawałek słoniny do smarowania patelni
Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Studzimy (może być lekko ciepłe). Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Mąkę łączymy z resztą sypkich składników. Powoli dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając składniki. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na maśle do czasu aż zmiękną. Pod koniec smażenia słodzimy miodem. Na patelni wysmarowanej słoniną smażymy cienkie naleśniki. Połowę naleśnika przykrywamy jabłkami. Składamy w kopertę. Naleśniki można podać posypane cukrem pudrem, lub polane kwaśną śmietaną.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 10 naleśników
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 12 zł
Bardzo smakowity pomysł na farsz do naleśników, zwłaszcza że wybór jabłek mamy teraz ogromny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam... Jesienią smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Najlepiej:)
UsuńPyszne naleśniki :) Zazwyczaj takich cienkich nie nadziewam jabłkami, ale ten pomysł mi się podoba, a na zdjęciach to danie wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jabłka i cynom to to, co najbardziej lubię. Polecam:)
Usuń