12/22/2015

Pomarańczowe naleśniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika)
  • 3 łyżki masła
  • tłuszcz do smażenia
Farsz:
  • 2 kostki twarogu (25 dag)
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 10 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8 szt
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger