- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 4 jajka
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika)
- 3 łyżki masła
- tłuszcz do smażenia
Farsz:
- 2 kostki twarogu (25 dag)
- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 10 dag rodzynek
- 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8 szt
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz