- szklanka mleka
- tabliczka gorzkiej czekolada
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka kwaśnej śmietany
Masa cytrynowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- sok z cytryny ( 3 szt.)
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- polewa czekoladowa
- galaretka cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt wykonania: ok. 35 zł
jak smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i zachęcam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i zachęcam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńdzień dobry
Usuńmam pytanie mleko ilu procentowe w tłuszcz do zrobienia biszkoptu? oraz jaka mąka jest najlepsza w Pani przepisie?
Mąkę zawsze używam typ 450; a mleko najlepiej 3,2
OdpowiedzUsuń