12/21/2015

Czekoladowiec z masa cytrynową

Biszkopt (blaszka 38x25):

  • szklanka mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolada
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka kwaśnej śmietany

Masa cytrynowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • sok z cytryny ( 3 szt.)
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • galaretka cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt.  Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt wykonania: ok. 35 zł

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za miły komentarz i zachęcam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz i zachęcam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry
      mam pytanie mleko ilu procentowe w tłuszcz do zrobienia biszkoptu? oraz jaka mąka jest najlepsza w Pani przepisie?

      Usuń
  3. Mąkę zawsze używam typ 450; a mleko najlepiej 3,2

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger