Bardzo lubię karkówkę. Kiedy jest sezon na pyszne pomidory robię
karkówkę zapiekaną z pomidorami. W sezonie jesienno-zimowym na moim stole króluje
karkówka z suszonymi grzybami. Ta wersja mięsa jest szczególnie dla osób, które lubią połączenie karkówki z owocami, ja na pewno do takich osób należę.
Składniki:
- 4 plastry karkówki
- 1/2 papryczki chilli
- 5 plastrów ananasa
marynata
- 5 łyżek ketchupu
- 2-3 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Płaty mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem. Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Solimy i pieprzymy do smaku. Marynujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Papryczkę drobno siekamy, ananasa kroimy w kostkę. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku przez ok. 45 minut (w 180 stopniach C). W czasie pieczenia podlewamy sokiem z ananasa. Na mięso wykładamy ananas i papryczkę. Zapiekamy jeszcze przez 15 minut, tym razem bez przykrycia.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Słodko-pikantne połączenie - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie właśnie połączenia:)
UsuńSuper połączenie. Ja często łącze ananasa z mięsem drobiowym :) mniam
OdpowiedzUsuńBardzo przypadł mi ten przepis do gustu, aż sie głodna zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuń