wtorek, 6 grudnia 2016

Karkówka z ananasem


Bardzo lubię karkówkę. Kiedy jest sezon na pyszne pomidory robię karkówkę zapiekaną z pomidorami. W sezonie jesienno-zimowym na moim stole króluje karkówka z suszonymi grzybami. Ta wersja mięsa jest szczególnie dla osób, które lubią połączenie karkówki z owocami, ja na pewno do takich osób należę.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 5 plastrów ananasa
marynata

  • 5 łyżek ketchupu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania: Płaty mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem. Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Solimy i pieprzymy do smaku. Marynujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Papryczkę drobno siekamy, ananasa kroimy w kostkę. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku przez ok. 45 minut (w 180 stopniach C). W czasie pieczenia podlewamy sokiem z ananasa. Na mięso wykładamy ananas i papryczkę. Zapiekamy jeszcze przez 15 minut, tym razem bez przykrycia.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

4 komentarze:

  1. Słodko-pikantne połączenie - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie. Ja często łącze ananasa z mięsem drobiowym :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przypadł mi ten przepis do gustu, aż sie głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń