środa, 7 grudnia 2016

Surówka z kapusty pekińskiej

Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez dodatków do mięs i ziemniaków. Ostatnio na moim stole królują buraczki. Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora. Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka, nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy. Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko.

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 garście rodzynek
  • puszka ananasa
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki soku z ananasa
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z sokiem z ananasa, curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapustę łączymy z ananasem, odsączonymi na sitku rodzynkami. Polewamy sosem. Mieszamy.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 0,30 h
Koszt przygotowania: ok. 5 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz