Składniki:
- 4 plastry karkówki
- 40 dag kiszonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 cebula
- mały seler
- 3 liście laurowe
- 5 szt. ziela angielskiego
- 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- mąka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Czekamy aż się zeszkli. Marchew i seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kapustę siekamy. Do boczku i cebuli dokładamy mięso. Przykrywamy kapustą, marchwią i selerem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Danie można podać samodzielnie, np. z kawałkiem chleba. Ja jednak podaję je w towarzystwie ziemników z wody.źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł











Bardzo apetyczne zdjęcia :) Też jestem zdania, że zimą tego typu dania smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków - może uda mi się namówić do zrobienia tej potrawy moją żonę :)
OdpowiedzUsuńA może zaskoczyć żonę i samemu przygotować 😊.
Usuń