biszkopt czekoladowy:
- pół szklanki mleka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki ciemnego kakao
- szklanka mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- ¼ szklanki oleju
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach)
- niecała szklanka cukru
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- szklanka mąki krupczatki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag mielonego twarogu
- 500 ml śmietany kremówki
- śnieżka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby
Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę
do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao,
proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec
dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z
mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie
wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy
delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez
ok. 40 minut.
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę
kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i
śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką.
Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak
żeby powstały 4 blaty. W blaszce układamy kolejno: biszkopt czekoladowy, masa,
biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy
(pokruszony). Ozdabiamy żelkami w kształcie gałek ocznych. Schładzamy w
lodówce.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 minut
Koszt wykonania: ok.
25 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz