11/02/2015

Straszne ciasto na Halloween

Składniki:
biszkopt czekoladowy:

  • pół szklanki mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół szklanki ciemnego kakao
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  •  pół szklanki cukru
  •  ¼ szklanki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
biszkopt szpinakowy
  • 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach)
  • niecała szklanka cukru
  •  2 jajka
  •  pół szklanki oleju
  • szklanka mąki krupczatki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa twarogowa:
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • śnieżka
  •  2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby

Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut.
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką.
Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak żeby powstały 4 blaty. W blaszce układamy kolejno: biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy (pokruszony). Ozdabiamy żelkami w kształcie gałek ocznych. Schładzamy w lodówce.

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 minut
Koszt wykonania:  ok. 25 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger