10/19/2016

Kurczak w porach

Kurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym.


Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 pory
  • pęczek dymki
  • szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Por przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.


Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 min.
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

34 komentarze:

  1. Robiłem ostatnio taki sam. Super smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie obiadowe :) Por z drobiem to bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie proste i szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne połączenie :) Również przygotowuje to danie, tylko właśnie w wersji z piekarnika :) kolejnym razem na pewno zrobię tak jak Ty Basiu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pora. Niestety tylko ja w mojej rodzinie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to pech. Ale może właśnie to danie by zachęciło resztę rodziny:)

      Usuń
  6. Moje wymarzone danie! Uwielbiam pora. Jutro zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam nad morzem łososia z takim sosem. REWELACJA. Szkoda ze u mnie tylko ja lubie pora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmmm łosoś. Czas stworzyć nowy przepis. Tym razem z łososiem:)

      Usuń
  8. A co zamiast smietany, może jogurt grecki? Co o tym myślicie chodzi żeby było bardziej fit☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam z jogurtem. Jest bardziej podatny na zważenie niż śmietana. A że jem oczami to o u mnie wygrywa śmietana:)

      Usuń
  9. uwielbiam por na pewno upichcę takie jadełko ;)
    Monia Optymistka

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania, pachnie cudnie mam nadzieję że również będzie tak smakować :) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy bulion może być z kostki rosołowej? Jeśli tak to ile takich kostek najlepiej rozpuścić w szklance wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponowałabym zdecydowanie użyć domowego bulionu mięsno-warzywnego. Ja najczęściej daję rosół. Ewentualnie lepiej już użyć samej wody:) Jest dużo śmietany więc danie powinno wyjść dobre:)

      Usuń
  12. Czy bulion może być po prostu z kostki rosołowej? Jeśli tak to ile takich kostek rozpuścić w szklance wody na tą porcję?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję już dać lepiej samą wodę a np. zwiększyć nieco ilość śmietany. Danie też powinno wtedy wyjść smaczne:)

      Usuń
  13. Proponuje użyć szynki wieporzowej zamiast kurczaka, 1 fenkuł i sproszkowany kmin rzymaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy powstanie całkiem inne danie a nie kurczak w porach:)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger