Kurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 pory
- pęczek dymki
- szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Por przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 min.
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Robiłem ostatnio taki sam. Super smak.
OdpowiedzUsuńSmacznie i szybko. To zdecydowane atuty tej potrawy:)
UsuńPyszne danie obiadowe :) Por z drobiem to bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie. Kiedyś dam jeszcze rodzynki:)
UsuńUwielbiam takie proste i szybkie dania :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:)
UsuńIdealne połączenie :) Również przygotowuje to danie, tylko właśnie w wersji z piekarnika :) kolejnym razem na pewno zrobię tak jak Ty Basiu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcam. Tu unikamy majonezu:)
UsuńPyszne! Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam pora. Niestety tylko ja w mojej rodzinie:(
OdpowiedzUsuńOj to pech. Ale może właśnie to danie by zachęciło resztę rodziny:)
UsuńPychota.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMoje wymarzone danie! Uwielbiam pora. Jutro zrobię!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało:)
UsuńJadłam nad morzem łososia z takim sosem. REWELACJA. Szkoda ze u mnie tylko ja lubie pora.
OdpowiedzUsuńHmmmmm łosoś. Czas stworzyć nowy przepis. Tym razem z łososiem:)
UsuńA co zamiast smietany, może jogurt grecki? Co o tym myślicie chodzi żeby było bardziej fit☺
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam z jogurtem. Jest bardziej podatny na zważenie niż śmietana. A że jem oczami to o u mnie wygrywa śmietana:)
Usuńuwielbiam por na pewno upichcę takie jadełko ;)
OdpowiedzUsuńMonia Optymistka
Czekam na wrażenia
Usuńwyszło bardzo smaczne :)
UsuńCieszę się, że smakowało:)
UsuńWłaśnie jestem w trakcie przygotowywania, pachnie cudnie mam nadzieję że również będzie tak smakować :) :)
OdpowiedzUsuńTeż mam taką nadzieję:) Życzę smacznego.
UsuńCzy bulion może być z kostki rosołowej? Jeśli tak to ile takich kostek najlepiej rozpuścić w szklance wody?
OdpowiedzUsuńProponowałabym zdecydowanie użyć domowego bulionu mięsno-warzywnego. Ja najczęściej daję rosół. Ewentualnie lepiej już użyć samej wody:) Jest dużo śmietany więc danie powinno wyjść dobre:)
UsuńCzy bulion może być po prostu z kostki rosołowej? Jeśli tak to ile takich kostek rozpuścić w szklance wody na tą porcję?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Proponuję już dać lepiej samą wodę a np. zwiększyć nieco ilość śmietany. Danie też powinno wtedy wyjść smaczne:)
UsuńProponuje użyć szynki wieporzowej zamiast kurczaka, 1 fenkuł i sproszkowany kmin rzymaki.
OdpowiedzUsuńWtedy powstanie całkiem inne danie a nie kurczak w porach:)
Usuńoo zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMoje także
Usuń