Latem jadam zupy
lekkie. Kiedy nadchodzi jesień czy zima stawiam na te bardziej
konkretne. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza lubię po pracy udać się do domu i zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest ta zupa porowa. Podana z makaronem i mięsem mielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji.
Składniki:
- 2-3 duże pory
- 80 dag mięsa mielonego
- kukurydza w puszcze
- 3 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżki curry
- płaska łyżka cukru
- płaska łyżka soli
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- makaron do podania
- natka pietruszki
Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy cukier i sól (płaska łyżka). Gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Pyszna zupka Basiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu:)
Usuńa to ciekawostka :O Basiu no no ... :*
OdpowiedzUsuń