10/18/2016

Zupa porowa

Latem jadam zupy lekkie. Kiedy nadchodzi jesień czy zima stawiam na te bardziej konkretne. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza lubię po pracy udać się do domu i zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest ta zupa porowa. Podana z makaronem i mięsem mielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji.

Składniki:

  • 2-3 duże pory
  • 80 dag mięsa mielonego
  • kukurydza w puszcze
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 płaskie łyżki curry
  • płaska łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • makaron do podania
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy cukier i sól (płaska łyżka). Gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł






3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger