Składniki:
* 30 dag namoczonej dzień wcześniej fasoli "Piękny Jaś
* 2,5 l. wody
* 3 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* pęczek włoszczyzny
* 30 dag wędzonej kiełbasy
* 4 duże ziemniaki
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżki octu
* 2 łyżki cukru
*sól, pieprz
* majeranek
Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy startą na tarce włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotujemy tak długo, aż fasola będzie już prawie miękka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach dokładamy podsmażoną na patelni pokrojoną w półplasterki kiełbasę, cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zabielamy śmietaną. Dodajemy ocet i cukier. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Źródło: przepis rodzinny
Ale pysznie musi smakować! Idealna na takie dni :)
OdpowiedzUsuń