3/26/2014

Ryba w zielonym pesto


Składniki:
*70 dag filetów z dowolnej ryby, np.dorsz
* 2 średnie pomidory
* 15 dag tartej mozarelli
*sól, biały pieprz
* oliwa do wysmarowania naczynia
Pesto:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki płatków migdałów
* 2 ząbki czosnku
* pęczek natki pietruszki
* 10 listków świeżej bazylii
* 2 łyżki tartej mozzarelli
Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy, jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. W naczyniu układamy na przemian filety z ryby i pomidory. Składniki pesto miksujemy za pomocą blendera. Sosem pokrywamy rybę. Całość posypujemy mozzarellą. Danie pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Źródło: przepis własny


1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger