7/13/2016

Ogórkowa

Uwielbiam zupę ogórkową. To jedna z moich ulubionych zup, zaraz obok pomidorowej. Zawsze lubiłam ostre i kwaśne smaki. Już dawno temu słyszałam o zupie  ze świeżych ogórków. Długo zwlekałam z wypróbowaniem zupy ogórkowej właśnie w takiej wersji. Ku mojemu zaskoczeniu tak lubiane przeze mnie danie nie okazało się ani mdłe, ani zbyt mało kwaśne. Dzięki soku z cytryny i świeżemu koperkowi zupa ta jest bardzo aromatyczna i wyrazista. Polecam. Jest naprawdę przepyszna.


Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 ziela angielskie
  • 5 liście laurowe
  • ok. 8 ogórków gruntowych
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki kukurydzy
  • sok wyciśnięty 1 1/2 cytryny
  • 2 pęczki koperku
  • śmietana do zabielenia (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • cukier
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele i liście. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny, dokładamy włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Wyciągamy mięso i warzywa. Kurczaka rozdrabniamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebule i ogórki podsmażamy na maśle do czasu aż warzywa zmiękną. Dokładamy do bulionu. Gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy kukurydzę, mięso i drobno posiekany koperek. zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1,15h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

12 komentarzy:

  1. A mozna zamiast piersi użyć np udka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ogórki mogą być kiszone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy to będzie zwykła ogórkowa:) Ale każdy może przerabiać według własnego uznania:)

      Usuń
  3. ze świeżych ogórków to chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ogórki ze skórką czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak młode ogórki to nie obieram ze skórki.

      Usuń
  5. Z kukurydzą ogórkowej jeszcze nie jadłam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ze swiezych ogorkow juz jadlam, pycha, ale z kukurydza to jeszcze nie. Bardzo ciekawy pomysl :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda, bo daje bardzo fajny, lekko słodkawy posmak:)

      Usuń
  7. Zupa bardzo oryginalna. Początkowo, po przeczytaniu przepisu, nie potrafiłam wyobrazić sobie tego smaku- świeże ogórki+kukurydza ? Ale nie ma co sobie wyobrażać, trzeba spróbować, bo zupa jest bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowała:) Zachęcam do wypróbowania wielu innych fajnych przepisów- szczególnie tych które ciężko sobie wyobrazić.

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger