Uwielbiam zupę ogórkową. To jedna z moich ulubionych zup, zaraz obok pomidorowej. Zawsze lubiłam ostre i kwaśne smaki. Już dawno temu słyszałam o zupie ze świeżych ogórków. Długo zwlekałam z wypróbowaniem zupy ogórkowej właśnie w takiej wersji. Ku mojemu zaskoczeniu tak lubiane przeze mnie danie nie okazało się ani mdłe, ani zbyt mało kwaśne. Dzięki soku z cytryny i świeżemu koperkowi zupa ta jest bardzo aromatyczna i wyrazista. Polecam. Jest naprawdę przepyszna.
Składniki:- podwójna pierś z kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- 4 ziela angielskie
- 5 liście laurowe
- ok. 8 ogórków gruntowych
- 1 duża cebula
- 2 puszki kukurydzy
- sok wyciśnięty 1 1/2 cytryny
- 2 pęczki koperku
- śmietana do zabielenia (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- cukier
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1,15h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł










A mozna zamiast piersi użyć np udka?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. Bulion będzie lepszy:)
UsuńCzy ogórki mogą być kiszone.
OdpowiedzUsuńWtedy to będzie zwykła ogórkowa:) Ale każdy może przerabiać według własnego uznania:)
Usuńze świeżych ogórków to chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńogórki ze skórką czy bez?
OdpowiedzUsuńJak młode ogórki to nie obieram ze skórki.
UsuńZ kukurydzą ogórkowej jeszcze nie jadłam !
OdpowiedzUsuńZe swiezych ogorkow juz jadlam, pycha, ale z kukurydza to jeszcze nie. Bardzo ciekawy pomysl :-)
OdpowiedzUsuńA szkoda, bo daje bardzo fajny, lekko słodkawy posmak:)
UsuńZupa bardzo oryginalna. Początkowo, po przeczytaniu przepisu, nie potrafiłam wyobrazić sobie tego smaku- świeże ogórki+kukurydza ? Ale nie ma co sobie wyobrażać, trzeba spróbować, bo zupa jest bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowała:) Zachęcam do wypróbowania wielu innych fajnych przepisów- szczególnie tych które ciężko sobie wyobrazić.
Usuń