Uwielbiam cukinię. Za jej wspaniały delikatny smak i wielorakość zastosowania. Można robić z niej
zapiekankę , podać z pysznym
farszem, czy zrobić z niej
potrawkę. Teraz przyszła kolej na zupę z cukinii. Wyszła przepyszna. Jest delikatna w smaku a jednocześnie syta. Polecam.
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 25 dag boczku
- 2 litry bulionu
- 30 dag makaronu
- śmietana do zabielenia
- świeży tymianek- ok. 5 łyżek
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Makaron przygotowujemy według przepisu
podanego na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy
na patelni na rumiany kolor. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.
Dokładamy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy, obieramy ze
skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodajemy do bulionu.
Gotujemy ok. 20 minut. Zabielamy
śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, posypaną
świeżym tymiankiem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
źródło: przepis własny
Z makaronem jeszcze takiej nie próbowałam, trochę kojarzy mi się to z minestrone :)
OdpowiedzUsuńZ makaronem jest przepyszna. Zachęcam do spróbowania:)
Usuńlubię takie zupy:)
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńFajne połączenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Zachęcam do spróbowania
UsuńCzy zamiast świeżych pomidorów mogę dać te z puszki? I czy wtedy dać z zalewą czy bez? Mam chęć na tę zupę, ale jestem leniwcem, jeśli chodzi o obieranie pomidorów ;p
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można dać z puszki. Ale proponowałabym nie dawać zalewy. Zrobi nam się wtedy pomidorówka:)
UsuńZupa rewelacyjna ! Ja wprawdzie nie dodałam boczku, ale jestem pewna, że nie umniejszyło to jej smaku. I przyznam, że cukinię jadłam po raz pierwszy :)
OdpowiedzUsuńZupa na pewno trafi do domowego jadłospisu :)Polecam.
Coś pysznego! Ja zrobiłam z mini pulpecikami zamiast boczku i tez super smakuje.
OdpowiedzUsuń