Składniki:
1,5 szklanki ryżu,
1 kg mielonego,
1 cukinia,
1 duża zielona papryka,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
3 jajka,
szklanka bulionu
200 ml śmietany kremówki,
2 kulki mozarelli (każda po 125 g),
łyżka tymianku,
łyżka oregano,
sól, pieprz,
tłuszcz do wysmarowania naczynia,
tłuszcz do smażenia,
2 łyżki tartej bułki.
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wysypujemy równomiernie ryż. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą polewamy zapiekankę. Mozzarellę ścieramy na tarce. Posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz