Składniki:
* 3 średnie cukinie
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 50 dag mielonego mięsa z indyka
* woreczek ugotowanego ryżu (użyłam brązowego)
* mały koncentrat pomidorowy
* pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz, słodka papryka
* oliwa do smażenia
Sposób przygotowania: Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki, miąższ kroimy. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Ilość porcji: 6
czas wykonania; ok. 1 h
koszt wykonania: ok. 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz