7/24/2015

Lekka kalafiorowa



Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 2 średnie cebule
* 2 duże marchewki
* 3 duże ziemniaki
* średni kalafior
* szklanka mleka
* sól, pieprz
* oliwa do smażenia
* pęczek koperku
Sposób przygotowania: Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

Ilość porcji-6-8
Koszt wykonania: ok. 15 zł.
Czas: 45 minut

Źródło: "Bądź fit" Beata Woźniak



1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger