Uwielbiam cukinię. Za jej wspaniały delikatny smak i wielorakość zastosowania. Można robić z niej zapiekankę , podać z pysznym farszem, czy zrobić z niej potrawkę. Teraz przyszła kolej na zupę z cukinii. Wyszła przepyszna. Jest delikatna w smaku a jednocześnie syta. Polecam.Składniki:
- 3 młode cukinie
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 25 dag boczku
- 2 litry bulionu
- 30 dag makaronu
- śmietana do zabielenia
- świeży tymianek- ok. 5 łyżek
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
źródło: przepis własny











Z makaronem jeszcze takiej nie próbowałam, trochę kojarzy mi się to z minestrone :)
OdpowiedzUsuńZ makaronem jest przepyszna. Zachęcam do spróbowania:)
Usuńlubię takie zupy:)
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńFajne połączenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Zachęcam do spróbowania
UsuńCzy zamiast świeżych pomidorów mogę dać te z puszki? I czy wtedy dać z zalewą czy bez? Mam chęć na tę zupę, ale jestem leniwcem, jeśli chodzi o obieranie pomidorów ;p
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można dać z puszki. Ale proponowałabym nie dawać zalewy. Zrobi nam się wtedy pomidorówka:)
UsuńZupa rewelacyjna ! Ja wprawdzie nie dodałam boczku, ale jestem pewna, że nie umniejszyło to jej smaku. I przyznam, że cukinię jadłam po raz pierwszy :)
OdpowiedzUsuńZupa na pewno trafi do domowego jadłospisu :)Polecam.
Coś pysznego! Ja zrobiłam z mini pulpecikami zamiast boczku i tez super smakuje.
OdpowiedzUsuń