6/20/2016

Pomidorowa zupa krem

Zawsze lubiłam zupę pomidorową. Uwielbiam ją do dziś. Po jakimś czasie jednak nudzi mi się jej tradycyjna wersja. Wtedy kombinuję jak odmienić jej smak. Ta wersja zupy pomidorowej bardzo mi odpowiada. Dzięki skórce cytryny i czosnkowi jest bardzo aromatyczna i ma niecodzienny smak. Mam nadzieje, że Wam także zasmakuje.


Składniki:

  •  4 puszki pomidorów
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie- 4 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 płaskich łyżek oregano
  • groszek ptysiowy firmy "Brześć"
Sposób przygotowania: Włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele i liście. Gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie (ok 30 minut). Z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę (na małych oczkach). Czosnek przeciskamy przez praskę. Na oliwie podsmażamy skórkę i czosnek do czasu aż uwolnią swój aromat. Pomidory kroimy na mniejsze części. Włoszczyznę wyjmujemy w wody. Do wywaru dodajemy pomidory, skórkę z czosnkiem. Gotujemy przez ok. 15 minut. Blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy oregano. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 h
Koszt: ok. 15 zł



 źródło: przepis własny

2 komentarze:

  1. Pomysł fajny. Ja dodałam tylko skórę z jednej cytryny.Gotowałam ją wieczorem z myślą że będzie na drugi dzień.Zupa nabrała jednak goryczy i stała się nie do zjedzenia 😞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zawsze robię zupy dzień przed. Moja nadawała się do zjedzenia. Może zależy to od cytryn. Może dzięki sparzeniu wrzątkiem ta gorycz by nie była tak wyczuwalna:)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger