Składniki:
- 4 puszki pomidorów
- włoszczyzna
- ziele angielskie- 4 szt.
- liście laurowe- 3 szt.
- 2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 płaskich łyżek oregano
- groszek ptysiowy firmy "Brześć"
Sposób przygotowania: Włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele i liście. Gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie (ok 30 minut). Z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę (na małych oczkach). Czosnek przeciskamy przez praskę. Na oliwie podsmażamy skórkę i czosnek do czasu aż uwolnią swój aromat. Pomidory kroimy na mniejsze części. Włoszczyznę wyjmujemy w wody. Do wywaru dodajemy pomidory, skórkę z czosnkiem. Gotujemy przez ok. 15 minut. Blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy oregano. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 h
Koszt: ok. 15 zł
Pomysł fajny. Ja dodałam tylko skórę z jednej cytryny.Gotowałam ją wieczorem z myślą że będzie na drugi dzień.Zupa nabrała jednak goryczy i stała się nie do zjedzenia 😞
OdpowiedzUsuńTeż zawsze robię zupy dzień przed. Moja nadawała się do zjedzenia. Może zależy to od cytryn. Może dzięki sparzeniu wrzątkiem ta gorycz by nie była tak wyczuwalna:)
Usuń