Schab uwielbiam pod każdą niemal postacią. Najczęściej przygotowuję go na niedzielny obiad, jednak niejednokrotnie
wieprzowina gości u mnie na stole także w środku tygodnia. Dzieje się tak tym bardziej wtedy, gdy przepis na przygotowanie schabowego w niecodzienny sposób jest proste i
szybkie do wykonania. Schab zapiekany z selerem to coś innego, niespotykanego i niesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa okazało się genialne. Z powodzeniem więc danie to można podać na wszelkiego rodzaju
okazje i przyjęcia. Smacznego!
Składniki:
- 5 wieprzowych kotletów schabowych
- słoik selera konserwowego w słoiku
- 5 plastrów ananasa w puszce
- 5 plastrów żółtego sera "Mońki"
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- mąka do panierowania kotletów
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy w mące. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy staną się złociste zdejmujemy je z patelni i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Majonez dokładnie mieszamy z ketchupem. Wykładamy na każdego kotleta po łyżce przygotowanej masy. Seler odsączamy z zalewy na sitku. Przykrywamy nim mięso. Każdy plaster ananasa kroimy na 4 części. Układamy na mięsie. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Przepis zgłoszony do konkursu
Bardzo apetyczny obiadek :) Wpraszam się na taką pychotkę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię Aniu serdecznie
UsuńPyszne mięsko, robiłam kiedyś podobne, ale ze świeżym selerem, którego marynowałam, no i bez ananasa. Ciekawy pomysł żeby go dodać.
OdpowiedzUsuń