8/30/2017

Kotlety schabowe zapiekane z selerem

Schab  uwielbiam pod każdą niemal postacią. Najczęściej przygotowuję go na niedzielny obiad, jednak niejednokrotnie wieprzowina gości u mnie na stole także w środku tygodnia. Dzieje się tak tym bardziej wtedy, gdy przepis na przygotowanie schabowego w niecodzienny sposób jest proste i szybkie do wykonania. Schab zapiekany z selerem to coś innego, niespotykanego i niesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa okazało się genialne. Z powodzeniem więc danie to można podać na wszelkiego rodzaju okazje i przyjęcia. Smacznego!

Składniki:
  • 5 wieprzowych kotletów schabowych
  • słoik selera konserwowego w słoiku
  • 5 plastrów ananasa w puszce
  • 5 plastrów żółtego sera "Mońki"
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • mąka do panierowania kotletów
  • sól
  • pieprz
  •  tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy w mące. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy staną się złociste zdejmujemy je z patelni i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Majonez dokładnie mieszamy z ketchupem. Wykładamy na każdego kotleta po łyżce przygotowanej masy. Seler odsączamy z zalewy na sitku. Przykrywamy nim mięso. Każdy plaster ananasa kroimy na 4 części. Układamy na mięsie. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

Przepis zgłoszony do konkursu

http://www.msm-monki.pl/Aktualnosci/Rodzinna_rywalizacja_blogerow__Nowa_edycja_konkursu_Pokonaj_Szefa_Kuchni/167

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny obiadek :) Wpraszam się na taką pychotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne mięsko, robiłam kiedyś podobne, ale ze świeżym selerem, którego marynowałam, no i bez ananasa. Ciekawy pomysł żeby go dodać.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger