8/11/2017

Zupa z tortellini i pomidorami

Uwielbiam pierożki tortellini. Często wykorzystuję je do zrobienia sałatek. Pierożkami tortellini można też zastąpić z powodzeniem makaron. Zupa jest wtedy jeszcze bardziej gęsta i sycąca. Zupa wyszła przepyszna, kremowa i dzięki kwaśnym pomidorowym wyraźna w smaku.  Robi się ją bardzo szybko a podana gościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:)

Składniki: 

  • 25 dag makaronu tortellini o dowolnym nadzieniu 
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • puszka białej fasoli
  • 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi)
  • 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu)
  • 1 duża biała cebula
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 litry bulionu  np. rosołu (można zastąpić wodą)
  • szklanka kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz
  • cukier
Sposób przygotowania:  Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy do bulionu. Do gotującego się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy  przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy mięso, szpinak, odcedzoną z zalewy fasolę. Zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ser dokładnie się rozpuści. 
Uwaga: Jeśli zupę gotujesz poprzedniego dnia, ser dodaj dopiero  następnego dnia tuż przed podaniem. 


Ilość porcji: ok. 5-6
Czas przygotowania: ok. 0,45 h
Koszt przygotowania: ok.25 zł

1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger