Uwielbiam pierożki tortellini. Często wykorzystuję je do zrobienia
sałatek. Pierożkami tortellini można też zastąpić z powodzeniem
makaron. Zupa jest wtedy jeszcze bardziej gęsta i sycąca. Zupa wyszła przepyszna, kremowa i dzięki kwaśnym pomidorowym wyraźna w smaku. Robi się ją bardzo
szybko a podana gościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:)
Składniki:
- 25 dag makaronu tortellini o dowolnym nadzieniu
- 25 dag świeżego szpinaku
- puszka białej fasoli
- 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi)
- 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu)
- 1 duża biała cebula
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 litry bulionu np. rosołu (można zastąpić wodą)
- szklanka kremówki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- cukier
Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy do bulionu. Do gotującego się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy mięso, szpinak, odcedzoną z zalewy fasolę. Zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ser dokładnie się rozpuści.
Uwaga: Jeśli zupę gotujesz poprzedniego dnia, ser dodaj dopiero następnego dnia tuż przed podaniem.
Ilość porcji: ok. 5-6
Czas przygotowania: ok. 0,45 h
Koszt przygotowania: ok.25 zł
Bardzo fajny pomysł na zupę :) Pysznie Basiu )
OdpowiedzUsuń