8/08/2017

Makaron z pomidorami



Uwielbiam dania z makaronem. Obiad z wykorzystaniem makaronu robię często gdy nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni a męska część mojej rodziny umiera z głodu (to niestety zdarza się bardzo często). Wystarczy wymieszać kilka składników z makaronem i już gotowe. Możliwości jest tutaj na prawdę wiele. W sezonie zimowym stawiam na ciężkie, gęste i sycące sosy. Latem natomiast w mojej kuchni wygrywają przede wszystkim świeże warzywa. Chcesz zjeść prosto, pożywnie i niedrogo? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu na makaron z pomidorami i bazylią. Smacznego

Składniki:

  • 50 dag makaronu spaghetti (cienkiego)
  • 75 dag pomidorków koktailowych (można je zastąpić zwykłymi pomidorami)
  • słoik czarnych oliwek
  • szklanka startego na tarce żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • garść listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Umyte pomidorki koktailowe przekrawamy na pół. Dodajemy do cebuli i czosnku. Bardzo delikatnie mieszamy. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do zawartości patelni dokładamy ugotowany i odcedzony makaron. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, porwane listki bazylii i starty na tarce żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Od razu podajemy.

Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 0,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

3 komentarze:

  1. Ja również bardzo lubię dania z makaronem, a zwłaszcza takie apetyczne jak przygotowałaś :) Pysznie Basiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż tu może nie smakować. Wszystko pyszne :) Fajny, letni przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger