Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag)
- 0,5 kg pieczarek
- kwaśna śmietana (u mnie 18 %)
- szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody)
- 30 dag fasolki szparagowej
- 5-6 łyżeczek musztardy (delikatesowa- ważne!)
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Fasolkę oczyszczamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Czekamy aż odparują nadmiar wody. Wlewamy bulion. Dodajemy fasolkę szparagową. Potrawkę zabielamy śmietaną. Dodajemy musztardę (ilość musztardy zależy od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 5- 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
Źródło: przepis rodzinny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 18 zł
Pyszna propozycja :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSmacznego
Usuńwarte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie:)
Usuńwow, to coś nowego ;) z pewnością smaczne
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania
Usuń