Sałatki z kurczakiem lubię bardzo. Dzięki dodatkowi mięsa sałatki stają się bardziej pożywne. Letnią porą
sałatki przygotowuję dużo częściej niż zimą. Chętnie spożywam je na
kolację, nie rzadko zastępują mi także
obiad. Jest lato. Powinno być słońce i cudowna pogoda- niestety tym razem lato nas nie rozpieszcza. Jest lato- w sałatce powinien być świeży ogórek i koperek- ja niezmiennie Wasze podniebienia rozpieszczać będę. Nie czuć lata na dworze, poczujmy je na talerzu. Ogórek nadaje sałatce świeżości, koperek- wspaniałego aromatu- co tam będę się rozpisywać, najlepiej sami spróbujcie.
Składniki:
- 50 dag makaronu
- jeden podwójny filet z kurczaka
- 2 duże ogórki wężowe (można zastąpić zwykłymi)
- 2 puszki groszku
- 2 duże pęczki koperku
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w wodzie. Kroimy w średniej wielkości kostkę (można też go usmażyć na patelni). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (ja miałam świderki). Groszek odcedzamy na sitku z nadmiaru wody. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w jednym naczyniu. Majonez dokładnie mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do składników sałatki. Dokładnie mieszamy. Jak trzeba jeszcze doprawiamy. Schładzamy w lodówce.
Rada: Sałatka idealnie nadaje się także na grilla. Pomijam wtedy dodanie mięsa z kurczaka.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania- ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Takie sałatki bardzo lubię :) Pysznie wygląda Basiu i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam samemu spróbować:)
Usuńjest pyszna :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń