Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
- 2 pęczki rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 60 dag roszponki
- 4 ogórki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy stołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry. Rzodkiewki i ogórki także kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Roszponkę płuczemy na sicie. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: 15 zł
Bardzo fajna, nie robiłam w tym roku ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńTym bardziej zachęcam do spróbowania
UsuńBasiu pyszna sałatka :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWygląda pysznie. Sałatka ziemniaczana kojarzy mi się raczej z ciężką, a tu tak zielono i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńMnie też się tak zawsze kojarzyła. Do czasu:)
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń