6/15/2016

Pałki w koperkowym sosie

Drób w lekkim wydaniu. Super pomysł na mięso w wiosennym wydaniu. Jako, że podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem.


Składniki:

  • 10 pałek kurczaka
  • 35 dag pieczarek
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 3 szklanki bulionu
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni do czasu aż mięso się ładnie zarumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy koperek i mąkę rozprowadzoną w śmietanie. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 5 minut.

Ilość porcji: 5
Kosz przygotowania: ok. 20 zł
Czas przygotowania: 1 h

źródło: przepis własny

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię drób w sosie śmietanowo-koperkowym. DLatego ten przepis jest dla mnie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger