Drób w lekkim wydaniu. Super pomysł na mięso w wiosennym wydaniu. Jako, że podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem.
Składniki:
- 10 pałek kurczaka
- 35 dag pieczarek
- 1 duża zielona papryka
- 1 cebula
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 3 szklanki bulionu
- pół szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni do czasu aż mięso się ładnie zarumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy koperek i mąkę rozprowadzoną w śmietanie. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
Ilość porcji: 5
Kosz przygotowania: ok. 20 zł
Czas przygotowania: 1 h
źródło: przepis własny
Bardzo lubię drób w sosie śmietanowo-koperkowym. DLatego ten przepis jest dla mnie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń